Vuelta vandaag: Spektakel gegarandeerd

Vuelta vandaag: Spektakel gegarandeerd

Twee jaar geleden ontspon zich op de flanken van de Puerto de Ancares een prachtig duel voor de ritzege tussen Joaquim Rodriguez, Alberto Contador en Alejandro Valverde, die in die volgorde over de streep kwamen. Toen aan het eind van de veertiende rit, nu op een dag voor het eind. Bij de keuze om de laatste bergetappe van deze Vuelta bovenop Puerto de Ancares te laten eindigen, heeft de organisatie zich ongetwijfeld laten inspireren door de rit van toen. Spektakel gegarandeerd op de steile col, die eerder in 2011 op de route lag. Toen kwam Daniel Moreno als eerste boven, maar was de aankomst elders.

Vandaag moét het gebeuren, met alleen nog een kort tijdritje voor de boeg. De slotkilometer bevat stukken van dertien procent stijging, waarop twee jaar geleden de strijd tot een kookpunt kwam. Ook de aanloop naar de finale col mag er zijn overigens. Het gaat continu op en af via kleinere bergjes, waarna de Alto Felgueiras de Aigas op zo'n twintig kilometer van de streep de echte finale opent. Spektakel gegarandeerd!

 

Start/Finish

Santo Estevo de Ribas de Sil is voor het eerst gastheer van een Vueltarit. Het is geen stad of dorpje, maar een oud klooster, dat in 1923 een plaats verwierf op de lijst met nationaal erfgoed in Spanje. Het klooster ligt in de gemeente Nogueira de Ramuín.

Puerto de Ancares is dus het decor van de finish, twee jaar na de eerste keer. Het ligt in de bergketen Sierra de los Ancares, middenin een prachtig natuurgebied. Dit gebied staat onder bescherming van UNESCO, als onderdeel van het werelderfgoed.