Vuelta vandaag: Alleen maar bergen

Vuelta vandaag: Alleen maar bergen

Een relatief korte etappe, met vijf grote beklimmingen van eerste categorie en aankomst bergop: rit zestien is gezien de opeenvolging van cols de lastigste van deze Vuelta. En tijd om even rustig het lichaam op gang te krijgen is de renners nauwelijks gegund. Vanuit de start in San Martín del Rey Aurelio gaat het direct bergop, als de Alto de la Colladona opdoemt. Een vrij korte, maar steile klim. Eenmaal boven volgt toch een stuk waar het niet te lastig is, voordat in hoog tempo de laatste vier bergen volgen. Via de Alto del Cordal, de Alto de la Cobertoria en de Puerto de San Lorenzo naar de slotklim: de Farrapona.

Juist die opeenvolging van bergen maakt dit tot een sleuteletappe in de ronde en eentje die zeker een groot stempel zal drukken op het klassement. In de bergritten die nog volgen zit het venijn vooral in de staart, vandaag kan een kopman die zich sterk voelt zijn ploeg al vroeg aan het werk zetten om de concurrentie te kraken en zelf aan te vallen. Opvallend: halverwege de slotklim zit een heel klein stukje afdaling, waarna het al snel weer omhoog gaat. Het laatste deel van de Farrapona is verreweg het zwaarste, met veel stukken van rond de twaalf procent.

Start/Finish:San Martín del Rey Aurelio is er als zoveel andere startplaatsen in deze Vuelta voor het eerst bij. Het is een kleine gemeente in de regio Asturië, waar de Ronde van Spanje tegenwoordig bijna jaarlijks komt en mooie bergritten kent.

De slotklim, La Farrapona, ligt bij het Meer van Somiedo in het Nationaal Park Somiedo. Dat staat sinds 2000 onder bescherming van UNESCO, vanwege de grote waarde voor het ecosysteem. In het park leeft onder meer de Cantabrische bruine beer, terwijl ook de wolf ook er leeft.

De Vuelta kwam er eerder in 2011 aan, toen Rein Taaramae de etappe won.