HomeNieuwsNederland ondanks lekke band Van Houts achtste

Nederland ondanks lekke band Van Houts achtste

De vooraf gehoopte top zes haalden ze niet, maar ze eindigden wel een plekje hoger dan in 2012 in Leogang. En dat ondanks een slappe band van Rudi van Houts. Op het WK in Hafjell heeft Nederland een prima prestatie geleverd op de Team Relay. Het leverde Van Houts, Joris Nieuwenhuis, Anne Terpstra en slotrijder Michiel van der Heijden – die er een ijzersterke laatste ronde uitperste – de achtste plek op. Titelverdediger Italië kwam niet in het stuk voor en werd ontroond door Frankrijk, dat met meer dan 45 seconden voorsprong op Zwitserland wereldkampioen werd. Het brons, tien seconden na Zwitserland was voor Tsjechië.

Van Houts trapte voor Nederland af en hij kwam – nadat hij halverwege zijn ronde flink wat lucht verloor uit zijn achterband – na 12 minuten en 52 seconden als negende door, op slechts 27 seconden achterstand van de Zweed Emil Lindgren, de zilveren medaillewinnaar in de XC-Eliminator.  Terwijl Australie  met belofte Cameron Ivory de kop in de koers in de tweede ronde over nam van Zweden perste Joris Nieuwenhuis er een prima ronde van iets meer dan 13 minuten uit. De troepen van bondscoach Tim Heemskerk klommen daardoor naar de zevende plek, op korte achterstand van Spanje (tweede), Zweden (derde), Frankrijk (vierde), Canada (vijfde) en Oekraïne (zesde), maar voor toplanden als Zwitserland (tiende), Duitsland  (vijftiende) en regerend wereldkampioen Italië (achttiende).

Maar, zoals dat vaker gaat bij de team-estafette, waar de verschillende coureurs in willekeurige volgorde mogen starten, zag het veld er bij het ingaan van de vierde  ronde heel anders uit. Canada en Spanje (twee landen die hun drie mannen als eerste lieten starten) voerde het veld na krap veertig minuten aan, op iets meer dan een halve minuut gevolgd door Frankrijk. Met Anne Terpstra in de baan (rondetijd 15:55) tegenover dit veelal mannengeweld zakte Nederland naar de dertiende plek, 2 minuten en 45 seconden achter Spanje.

Aan het einde van de rit profiteerden Frankrijk, Zwitserland en Tsjechië van hun sterke eindschot. Maxime Marrotte, wereldkampioen Nino Schurter en Olympisch kampioen Jaroslav Kulhavy bezorgden met hun ronde hun land een podumplek. Michiel van der Heijden deed in iets mindere mate hetzelfde voor Nederland. Met zijn ronde van 12 minuten en 15 seconden bracht hij Nederland van de dertiende naar de achtste plek, op 2 minuten en 13 seconden achterstand van Frankrijk en 3 seconden voor nummer negen Denemarken. Ter vergelijking: Schürter reed een ronde van 12.06, Marotte 12.11 en Kulhavy 12.06.

De top tien werd opgevuld door de Verenigde Staten (vierde), Duitsland (vijfde), Australië (zesde), Canada (zevende) en Spanje (tiende). Meer over de WK mountainbike is te lezen op Bikesight.nl.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Dit zijn de 10 Nederlanders die in de Tour de France starten (en wat wij van ze verwachten)

Na een Giro vol Nederlands succes en met ook heel veel Nederlanders aan de...

Pogacar deelt heerlijke foto’s van kleine Pogi op heel grote racefiets

Tadej Pogacar staat aan de vooravond van z'n derde Tour de France. De indrukwekkende...

Tour | Let op: favorieten starten al vroeg aan tijdrit (hier lees je de tijden)

Vanmiddag is het dan zover: de mooiste dag van het jaar voor alle wielerfans,...

Tour | Laagvliegen! Alles wat je moet weten over etappe 1: Kopenhagen-Kopenhagen

Parkoers Bij de presentatie van het Tour de France-parkoers in Parijs sprak Kasper Asgreen glasheldere...

Meer zoals dit

Interessante Tour-weetjes! Aantal debutanten, nationaliteiten en renners die al eens wonnen in de Tour

Debutanten Tour de France 40 renners maken hun debuut komende Tour de France. Daaronder een...

Stefan Küng spreekt zich uit: ‘Ik hoop dat Bahrain vervolgd wordt of dat de politie zich verontschuldigt’

Eerder deze week kwam het bericht naar buiten dat de politie in de week...

Mathieu van der Poel blikt vooruit: ‘Ik zit liever in een ontsnapping dan in een peloton’

De Tour de France begint morgen met een tijdrit door Kopenhagen. Van der Poel...