HomeNieuwsNederland ondanks lekke band Van Houts achtste

Nederland ondanks lekke band Van Houts achtste

De vooraf gehoopte top zes haalden ze niet, maar ze eindigden wel een plekje hoger dan in 2012 in Leogang. En dat ondanks een slappe band van Rudi van Houts. Op het WK in Hafjell heeft Nederland een prima prestatie geleverd op de Team Relay. Het leverde Van Houts, Joris Nieuwenhuis, Anne Terpstra en slotrijder Michiel van der Heijden – die er een ijzersterke laatste ronde uitperste – de achtste plek op. Titelverdediger Italië kwam niet in het stuk voor en werd ontroond door Frankrijk, dat met meer dan 45 seconden voorsprong op Zwitserland wereldkampioen werd. Het brons, tien seconden na Zwitserland was voor Tsjechië.

Van Houts trapte voor Nederland af en hij kwam – nadat hij halverwege zijn ronde flink wat lucht verloor uit zijn achterband – na 12 minuten en 52 seconden als negende door, op slechts 27 seconden achterstand van de Zweed Emil Lindgren, de zilveren medaillewinnaar in de XC-Eliminator.  Terwijl Australie  met belofte Cameron Ivory de kop in de koers in de tweede ronde over nam van Zweden perste Joris Nieuwenhuis er een prima ronde van iets meer dan 13 minuten uit. De troepen van bondscoach Tim Heemskerk klommen daardoor naar de zevende plek, op korte achterstand van Spanje (tweede), Zweden (derde), Frankrijk (vierde), Canada (vijfde) en Oekraïne (zesde), maar voor toplanden als Zwitserland (tiende), Duitsland  (vijftiende) en regerend wereldkampioen Italië (achttiende).

Maar, zoals dat vaker gaat bij de team-estafette, waar de verschillende coureurs in willekeurige volgorde mogen starten, zag het veld er bij het ingaan van de vierde  ronde heel anders uit. Canada en Spanje (twee landen die hun drie mannen als eerste lieten starten) voerde het veld na krap veertig minuten aan, op iets meer dan een halve minuut gevolgd door Frankrijk. Met Anne Terpstra in de baan (rondetijd 15:55) tegenover dit veelal mannengeweld zakte Nederland naar de dertiende plek, 2 minuten en 45 seconden achter Spanje.

Aan het einde van de rit profiteerden Frankrijk, Zwitserland en Tsjechië van hun sterke eindschot. Maxime Marrotte, wereldkampioen Nino Schurter en Olympisch kampioen Jaroslav Kulhavy bezorgden met hun ronde hun land een podumplek. Michiel van der Heijden deed in iets mindere mate hetzelfde voor Nederland. Met zijn ronde van 12 minuten en 15 seconden bracht hij Nederland van de dertiende naar de achtste plek, op 2 minuten en 13 seconden achterstand van Frankrijk en 3 seconden voor nummer negen Denemarken. Ter vergelijking: Schürter reed een ronde van 12.06, Marotte 12.11 en Kulhavy 12.06.

De top tien werd opgevuld door de Verenigde Staten (vierde), Duitsland (vijfde), Australië (zesde), Canada (zevende) en Spanje (tiende). Meer over de WK mountainbike is te lezen op Bikesight.nl.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Tom Boonen: ‘Ik heb jaren met tuinslang op mijn stuur gekoerst’

Tom Boonen is één van de grootste renners die België ooit gekend heeft. Het...

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...