Vuelta vandaag: een dag voor Degenkolb

Vuelta vandaag: een dag voor Degenkolb

De Vuelta trekt vandaag verder landinwaarts, dwars door de provincie Sevilla. Het is opnieuw een heuvelrit, na een vlakke aanloop. Twee hellingen die meetellen voor het bergklassement wachten op de renners: de Alto de San Jeronimo (derde categorie) met nog 54 kilometer te gaan en de Alto del Catorce por Ciento, oftewel: de helling van de veertien procent. Van de tweede categorie en met de top op vijfentwintig kilometer van de streep. Die veertien procent slaat uiteraard op het maximale stijgingspercentage van het wegdek.

Eenmaal boven gaat het in dalende lijn naar de finish in Córdoba, waar de kans op een sprint van een uitgedunde groep erg groot is. Een ideale etappe voor John Degenkolb, zo lijkt het. De pure sprinters zijn vast afgemat op de twee klimmen, de Duitser is prima in staat om zonder al teveel moeite boven te komen en deze kans te verzilveren. Zoals in 2012, toen hij liefst vijf ritten won. Naast de punten aan de streep, zijn er onderweg ook weer twee tussensprints waarbij gescoord kan worden voor de groene puntentrui. De eerste ligt na dik zestig kilometer nog op het vlakke, de tweede precies tussen de twee hellingen in.

Start/finish:

Mairena del Alcor debuteert als etappeplaats. Net geen 20.000 inwoners telt het stadje ten oosten van Sevilla. Córdoba is een stuk groter (330.000 inwoners) en heeft een rijke Vueltahistorie. Zo won Lars Boom er in 2009 een etappe, net als eerder Bart Voskamp (1997) en Jean-Paul van Poppel (1992). Córdoba staat te boek als de warmste stad van Europa, met in de zomer maandenlang temperaturen van rond de 35 graden. Eeuwen geleden werd de stad gezien als een van de belangrijkste ter wereld. Het was tussen 929 en 1031 de hoofdstad van het Kalifaat Córdoba, een van de drie kalifaten in de islamitische wereld. In het historische centrum van de stad aan de rivier Guadalquivir zijn nog talloze sporen van deze tijd terug te vinden en mede daarom heeft het een plaats gekregen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.