HomeNieuwsVan Houts in top vijftien World Cup Windham

Van Houts in top vijftien World Cup Windham

Mountainbiker Rudi van Houts heeft het zondag een uitstekend gedaan in de World Cup. Het leverde de 30-jarige mountainbiker van Multivan-Merida in het Amerikaanse Windham een 14e plaats op. Hans Becking, de tweede Nederlandse deelnemer bij de elite-heren, reed ook een prima race en werd 37e.  Het was voor beide coureurs het beste resultaat in dit wereldbekerseizoen. Van Houts voldeed met zijn prestatie daarnaast aan de kwalificatie-eis voor het WK.

De Brabander lag na een ronde buiten de top dertig, maar vond redelijk vlot zijn weg naar voren. Halfweg koers lag de mountainbiker die dit jaar veel tegenslagen kende in de top twintig, maar daarmee was zijn opmars nog niet gestuit. Even leek zelfs nog een top tien plek tot de mogelijkheden behoren, maar dat lukte hem niet. Van Houts streed even met Fabian Giger om plek elf, maar moest richting het einde lossen en zag in de slotfase ook nog de Canadezen Geoff Kabush en Derek Zandstra hem passeren.

Becking lag na een ronde rond plek 50, maar ook hij won gestaag zijn posities. Halfweg koers streed hij om een plek in de top 30 met de Belgen Ruben Scheire (van het Nederlandse Feenstra-Felt) en Kevin van Hoovels. In de laatste anderhalve verloor Becking nog een aantal posities aan renners die na pech of een slechte start terugkeerden uit het achterveld.

De wereldbekerzege ging, net als vorige week in Mont-Sainte-Anne, naar Nino Schürter. Een groot deel van de race reed de Zwitserse wereldkampioen met zijn eeuwige rivaal Julien Absalon en de broertjes Lukas en Mattias Flückiger voorop, waarbij Schurter met name Absalon onder druk zette in de downhills. Die tactiek had tegen het einde van de race het gewenste effect: het elastiek dat Absalon op de lange klim van het parcours telkens terugbracht knapte niet, maar rekte voldoende uit om de Zwitser de zege te schenken.  Het verschil was echter klein: 6  seconden.

Eerder op de dag lukte het Michiel van der Heijden niet om zijn tweede wereldbekerwedstrijd op rij te winnen. De mountainbiker van Giant XC Pro die vorige week in Canada de beste was, eindigde zondagmiddag op een vijfde plek bij de beloftes. Een prima klassering, maar wél de eerste keer dat Van der Heijden dit jaar niet in de top 3 finishte in een World Cup. Daar klassementsleider Jordan Sarrou de race won, lijkt het winnen van de overall-wereldbeker voor Van der Heijden, die tweede stond, nu een zeer lastige opgave worden.

Bij de belofte-vrouwen deed Annefleur Kalvenhaar het een stuk beter dan vorige week in Mont-Sainte-Anne: toen eindigde ze buiten de top twintig, nu finishte de renster van Focus op een twaalfde plek. Kalvenhaar voldeed daarmee net als Van Houts aan de WK-kwalificatie-norm van bondscoach Tim Heemskerk (in Albstadt werd ze al 15e). Dat wil overigens niet zeggen dat ze ook daadwerkelijk geselecteerd worden voor het kampioenschap dat begin september in Hafjell wordt gereden.

Meer over de prestaties van de Nederlanders tijdens de World Cup in Windham is te lezen op mountainbike-platform Bikesight.nl. Over twee weken word de laatste wereldbeker van het seizoen verreden in het Franse Méribel.

Foto: © Marius Maasewerd / EGO Promotion

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Armstrong was weer Ullrichs reddende engel: ‘Hij lag vastgebonden aan een bed, niet van deze wereld’

Eind september 2021 deelden we op onze website nog Instagram-foto's van een lachende Armstrong en...

Tour | Wout van Aert back on track: ‘Lijkt erop dat ik op juiste moment gas heb teruggenomen’

Bij een kort maar krachtig ritje tegen 37 kilometer per uur gemiddeld gaf Wout...

Tour | Roodhooft over openingstijdrit: ‘Heb niet de indruk dat dit parkoers goed bij Mathieu past’

Vorig jaar verbaasde Mathieu van der Poel vriend en vijand door in de Tour...

De Speld hertekent touretappe met t-shirt: La Schans des Belles Filles

In samenwerking met het Nederlandse wielerkledingmerk La Machine presenteren ze namelijk een speciaal t-shirt...

Meer zoals dit

Armstrong was weer Ullrichs reddende engel: ‘Hij lag vastgebonden aan een bed, niet van deze wereld’

Eind september 2021 deelden we op onze website nog Instagram-foto's van een lachende Armstrong en...

Interview | Aleksandr Vlasov: ‘Een top 5 zou een goede uitslag zijn, maar ik hoop altijd op meer’

In de Wieler Revue-Tourspecial vertelde Vlasov over de oorlog in Oekraïne, over polarized trainen, maar...

Column | Arme, arme Mark Cavendish

Maandag maakte de Belgische ploeg haar selectie voor de Tour de France bekend. Met...