Van Eck haalt kleine finale wereldbeker eliminator

Van Eck haalt kleine finale wereldbeker eliminator

Mountainbiker Jeroen van Eck heeft het zaterdagnacht (Nederlandse tijd) in de wereldbeker cross-country-eliminator in het Amerikaanse Windham geschopt tot de kleine finale. Daarin werd de coureur van MPL-Specialized derde, want hem een zevende plek in de daguitslag opleverde. " Ik ben heel erg tevreden, heb alles gegeven, tactisch sterk gereden, geen fouten gemaakt en vooral het maximale er uit gehaald", sprak Van Eck, die met zijn prestatie die bittere nasmaak van vorig weekend wegspoelde. Toen mocht hij vanwege het missen van zijn registratie niet meedoen aan de wereldbeker-eliminator in het Canadese Mont-Sainte-Anne.

Het zag er even naar uit dat Van Eck - die de vierde kwalificatijd reed - zelfs de finale ging halen. In de halve finale, waarin hij het opnam tegen de latere winnaar Catriel Andres Soto (Argentinië), wereldkampioen Paul van der Ploeg (Australië) en de Duitser Simon Gegenheimer, lag hij derde maar leek hij de koppositie over te nemen met een versnelling op een stukje bergop. Van Eck werd echter gecounterd en vervolgens ook nog ingehaald door nummer vier Van der Ploeg. In deze spectaculaire, explosieve discipline van het mountainbiken bereiken telkens de eerste twee coureurs van een heat de volgende ronde.

Even daarvoor, in de kwartfinale, rekende Van Eck  nog op indrukwekkende wijze af met Van der Ploeg (Australië), Simon Scheiber (Oostenrijk) en Sepp Freiburghaus (Zwitserland). Van Eck werd even teruggedrongen naar de derde plek, maar maakte middels een fikse demarrage en een mooie inhaalmanoeuvre korte metten met zijn tegenstanders.  Van Eck plaatste zich voor de kwartfinales door in de eerste kruisfinale tweede te worden. In die race moest hij zijn meerdere erkennen in Freiburghaus, maar bleef hij de Duitser Steffen Tuhm en de Chileen Patricio Campbell zonder problemen voor.

Zondag doet Van Eck ook nog mee aan de wereldbeker cross-country bij de beloftes, de Olympische discipline. Met hem staan ook nog zes andere Nederlanders in verschillende categorieën aan de start.

Lees meer over het wereldbekerweekend in Windham op mountainbike-platform Bikesight.nl.