World Cup MTB: zege Schürter, Van Houts 22e

World Cup MTB: zege Schürter, Van Houts 22e

In een wereldbekerrace die na een fascinerend gevecht tussen kemphanen Nino Schürter en Julien Absalon gewonnen werd door eerstgenoemde, heeft Rudi van Houts zich naar een prima 22e plaats gevochten. Voor de mountainbiker van Multivan-Merida, die dit seizoen sukkelde met blessures en zijn gezondheid, was de uitslag in het Canadese Mont-Sainte-Anne het op één na beste resultaat in de World Cup van dit seizoen. In de eerste World Cup van het jaar, in het Zuid-Afrikaanse Pietermaritzburg,  eindigde hij op een 18e plek.

Van Houts reed na de startronde iets buiten de top dertig en vond gestaag zijn weg naar voren, waarbij hij niet eens zoveel toegaf op de eerste posities. Even leek hij nog op zoek te gaan naar een plek in de top twintig, maar dat bleek te hoog gegrepen. In de slotfase werd hij, liggend in 21e positie, nog gepasseerd door thuisrijder Derk Zandstra. Hans Becking, de tweede Nederlander bij de elite-heren, had een pikstart en reed vanaf de zestigste plek in korte tijd naar plek 34. Daarna zakte de coureur van Betch.nl-Superior steeds verder terug. Net voor de laatste ronde, liggend op plek 63, werd Becking ‘gelapt’ en uit koers gehaald.

Wereldkampioen Schürter (Zwitserland) en klassementsleider Absalon (Frankrijk), die een trage start had,  kwamen na twee rondes bij elkaar te rijden en gaven elkaar lange tijd geen duimbreed toe. In  de vierde ronde maakte Schürter een foutje op een steile shortcut in een lastige afdaling. Hij vocht zicht echter snel terug tot het wiel van zijn concurrent en liet de Franse veelwinnaar niet lang daarna achter. Absalon, die even last leek te hebben van een suikerdipje, kwam uiteindelijk 16 seconden achter de winnaar over de streep.  De derde plek was op anderhalve minuut achterstand een prooi voor de Australiër Dan McConnell. De Zwitsers broertjes Lukas en Mattias Flückiger complementeerden de top vijf.

Voor  Betch.nl-Superior en Giant XC Pro was het een bijzonder succesvol weekend. De twee Nederlandse mountainbiketeams kaapten zondag in Mont-Sainte-Anne drie van de vier overwinningen weg. Betch.nl-Superior won met de Oekraïense Yana Belomoina bij de belofte-vrouwen, Giant met de Zwitserse Jolanda Neff bij de elite-vrouwen en met onze landgenoot Michiel van der Heijden bij de belofte-mannen.

Meer over de wereldbekerwedstrijden mountainbike in Mont-Sainte-Anne is te lezen op Bikesight.nl.