Tour vandaag: Het beste van de Vogezen

Tour vandaag: Het beste van de Vogezen

De tiende etappe van de Tour voert van Mulhouse naar La Planche des Belles Filles, over 161 kilometer. Het sluitstuk van de driedaagse tocht door de Vogezen mag er zijn: zeven beklimmingen met bovendien aankomst boven op La Planche des Belles Filles. Die col debuteerde twee jaar geleden in de Tour en was destijds ook de eerste aankomst bergop. Chris Froome won er de etappe nadat hij een aanval van Cadel Evans met succes pareerde, Sky-ploegmaat Bradley Wiggins veroverde er de gele trui. Om die ook niet meer af te staan. Beiden zijn er nu niet bij: Wiggins werd niet geselecteerd door Sky, Froome viel uit in de eerste Tourweek.

Zeven beklimmingen dus: Col du Firstplan (tweede categorie), Petit Ballon (eerste), Col du Platzerwasel (eerste), Col d'Oderen (tweede), Col des Croix (derde), Col des Chevrères (eerste) en als klapstuk La Planche des Belles Filles (eerste). De slotklim duurt 'maar' 5,9 kilometer, maar het laatste stukje gaat wel met een stijging van twintig procent. En dat hakt er in, zeker gezien de opeenvolging van hellingen daaraan vooraf.

Tourdirecteur Christian Prudhomme is een fan de Vogezen, zo heeft hij de afgelopen jaren meerdere keren bewezen. ,,Buiten de Alpen en de Pyreneeën kan je niet snel een zwaardere bergrit uittekenen dan deze.” De etappe is bovendien pittiger dan twee jaar geleden, met onder meer de voor de Tour nieuwe Chevrères en de Petit Ballon met een gemiddelde van acht procent op de route.