Tour vandaag: Langs de slagvelden

Tour vandaag: Langs de slagvelden

Aan de vooravond van de passage door de Vogezen staat de een-na-langste rit van de Tour 2014 op het programma: 233 kilometer, van Épernay naar Nancy. Een vlakke rit, maar wel eentje met een finale met twee klimmetjes. Er staan twee heuveltjes in het rondeboek, beiden van vierde categorie. De eerste is de Côte de Maron, met de top op 15,5 kilometer van de streep. De tweede is de Côte de Boufflers, die op slechts 5,5 kilometer van de streep ligt. De Côte de Maron lag negen jaar geleden ook in de finale, toen Lorenzo Bernucci in de stromende regen na een chaotische finale met valpartijen de Tourrit naar Nancy won.

Grote kans dat ook vandaag weer een aanvaller met de overwinning aan de haal gaat in Nancy, of een sterke sprinter zoals Peter Sagan of John Degenkolb. Snelle mannen die prima meekunnen als er stevig wordt doorgetrokken op de beide klimmetjes.

De Tourorganisatie staat ook in deze rit weer stil bij de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog, als de karavaan passeert langs Verdun en Douaumont, waar stevig werd gevochten. Drie vroege winnaars van de Ronde van Frankrijk lieten het leven tijdens de Grande Guerre, zoals WO I in Frankrijk genoemd wordt: François Faber, Octave Lapize en Lucien Petit-Breton.