Giro Rosa: van Napels naar de Madonna

Giro Rosa: van Napels naar de Madonna

Onder de rook van Napels wordt aanstaande vrijdag (4 juli) de 25e Giro Rosa op gang geschoten. Met een avondproloog en negen etappes slingert de belangrijkste etappekoers voor vrouwen zich een weg noordwaarts, om op 13 juli te finishen met een grandioos decor: de beklimming naar Madonna del Ghisallo.

Met een nieuwe naam en fris imago maakte de Giro Donne vorig jaar een doorstart als Giro Rosa, en dat allemaal dankzij de ijver van organisator Giuseppe Rivolta. De Italiaan zette een koers over acht etappes op de kalender en sprak vorig jaar tegenover Wieler Revue hoopvol over de toekomst. ,,Met de steun van andere gepassioneerde wielermensen wil ik de Giro Rosa zo groot maken als de koers verdient.” Die groei vertaalt zich dit jaar al naar twee extra koersdagen ten opzichte van 2013. Hoewel ‘koersdag’ een groot woord is voor de avondproloog van amper twee kilometer – rensters rijden heen en weer op dezelfde weg). Zonder traditionele slottijdrit komen de tijdrijdsters in het peloton er sowieso bekaaid vanaf.

PantaniBergen zijn er daarentegen des te meer. Rivolta is erin geslaagd de rensters een afwisselend parkoers voor te schotelen, met lastige omloopjes, prachtige kustwegen aan de boorden van de Adriatische Zee en venijnige slotklimmen in Lombardije. De eerste twee etappes zijn dan ook een kolfje naar de hand van de sprintsters. In de derde etappe kunnen de favorieten voor het klassement zich niet meer verstoppen, met een aankomst boven in San Donato Val di Comina. Een korte klim met meerdere haarspeldbochten. De dag erop volgt een klassieke Italiaanse Giroetappe met een klimmetje op tien kilometer voor het einde. En ook de laatste anderhalve kilometer tot de finish lopen omhoog. Na een overgangsetappe van Jesi naar Cesenatico, de geboorteplaats van wijlen Marco Pantani, dient de eerste zware col zich aan in etappe zes: ruim dertien kilometer klimmen naar Sarmede. De finish ligt echter niet boven, vanaf de top is het nog 25 kilometer in dalende lijn naar de streep in San Fior. Rensters met lef en een goede bochtentechniek zoals Marianne Vos kunnen hier mogelijk een flinke tik uitdelen aan de concurrentie.

GIRO ROSA: ALLE HOOGTEPROFIELEN

Eeuwige vlamHet venijn zit zoals eigenlijk elke grote ronde duidelijk in de staart. Waar de zevende etappe nog geschikt lijkt voor een groepje vluchters, gaan de laatste twee dagen het klassement in zijn definitieve vorm gieten. Op de voorlaatste dag van de ronde mogen de rensters zich opmaken voor een pittige slotklim naar skigebied Varzo San Domenico. Volgens de officiële metingen is de klim elf kilometer lang met een gemiddelde van 7,8 procent , maar de eigenlijke klim begint al twaalf kilometer eerder. De laatste vier kilometer tikt het hellingspercentage regelmatig de tien procent aan. Afzien dus!

Als toetje resteert een dag later zoals gezegd de beroemde beklimming van Madonna del Ghisallo. Vanuit Bellagio, een prachtig stadje aan het al even zo mooie Comomeer, stijgt de weg een kleine elf kilometer. Tussen kilometer twee en zes constant rond de acht á negen procent en na een vlakker tussenstuk hakken de laatste anderhalve kilometer er weer in met bijna tien procent. Boven wacht de verlossing bij het Santuario della Madonna del Ghisallo. Een kerkje waar een vlam eeuwig brandt ter nagedachtenis aan gestorven renners en waar standbeelden van Fausto Coppi en Gino Bartali de ingang bewaken. Wie voegt zich bij deze Campionissimi?

[table id=24 /]