EK Eliminator: Van Eck nipt naast podium

EK Eliminator: Van Eck nipt naast podium

Tijdens het Europees kampioenschap mountainbike in het Duitse Sankt Wendel is Jeroen van Eck net naast het podium geëindigd. Op het onderdeel XCE (Eliminator) eindigde de Nederlander als vierde (foto). Bij de vrouwen is Anne Terpstra zesde geworden.

Tijdens de kwalificatieronde noteerde Van Eck de derde tijd en ging daarmee eenvoudig door naar de volgende ronde. Ook de achtste, kwart en halve finale volbracht Van Eck zonder problemen. In de finale leek hij een goede kans te maken op een medaille, maar eindigde uiteindelijk net naast het podium. De winst ging naar de Oostenrijker Federspiel gevolgd door de Zwitser Naf en de Belg Mels. De Nederlander Lehvi Braam noteerde in de kwalificatieronde de 32ste tijd en plaatste zich daarmee niet voor de volgende ronde.

´Kramp´Op de website van zijn ploeg MPL-Specialized reageert Van Eck uitzinnig van vreugde, ondank wat fysieke pech in de finale. ,,Wat een dag vandaag. Voelde me gisteren nog niet in topvorm, maar vandaag was het helemaal top! Voelde me sterk met een derde kwalificatietijd. Een aantal spannende heats gehad. Een minuut voor de finale schoot de kramp in mijn hamstring. Ik kon in de finale niks, alleen een stabiel tempo rijden. Helaas niet echt strijd kunnen leveren, dat is natuurlijk wel een beetje jammer. Maar wel vierde op mijn eerste Europees kampioenschap! Mijn dag kan niet meer stuk, super tevreden.”

Anne TerpstraDe 23-jarige Anne Terpstra plaatste zich op het onderdeel XCE als achtste voor de volgende ronde. Helaas overleefde zij de halve finale niet, waardoor ze in de kleine finale voor de eer moest strijden. Ze eindigde uiteindelijk als zesde overall. De overwinning ging naar de Zwitserse Stirnemann die op het podium vergezeld werd door haar landgenote Indergand. De Zweedse Engen ontving de bronzen medaille.

´Meedoen om prijzen´Bondscoach Tim Heemskerk is tevreden met de prestaties van Terpstra en Van Eck. ,,We hebben aangetoond in deze discipline voor de grote prijzen te kunnen rijden. De sfeer in de groep is prima en met zo’n start van het kampioenschap gaan we het weekend lekker tegemoet.”

ProgrammaOp het Olympische onderdeel XCO komen dit weekend Rudi van Houts, Frank Beemer, Michiel van der Heijden, Anne Terpstra, Milan Vader, Roel van der Stegen, Marlo Koevoet en Annefleur Kalvenhaar nog in actie.