Weening: 'Het was wel de bedoeling mee te zitten'

Weening: 'Het was wel de bedoeling mee te zitten'

Pieter Weening had de negende etappe van de Giro uitgezocht om van voren mee te zitten. Dat vertelde de Fries na het behalen van zijn etappeoverwinning. Wat vooraf uitgetekend was wist de Orica-GreenEDGE renner in de praktijk te brengen door op de streep af te rekenen met Davide Malacarne. Met de Italiaan was Weening weggesprongen uit de kopgroep. ,,Je gaat er nooit van uit dat je zo'n etappe even wint, maar het was wel de bedoeling dat ik mee zal zitten in de kopgroep", aldus de Fries tegen de NOS. ,,Ik heb een beetje gepokerd tot ongeveer na een uur, dat ik daarna mee zou springen." Daar slaagde hij in. Samen met dertien andere renners vormde hij de kopgroep die op het hoogtepunt acht minuten voorsprong had op het peloton, waar de BMC-formatie van roze truidrager Cadel Evans het tempo bepaalde. Weening merkte dat hij in de kopgroep een van de betere klimmers was.

Eerste aanvalEven voordat de kopgroep aan de slotklim zou beginnen, plaatste Pieter Weening zijn aanval. ,,Ik wist dat die laatste klim niet steil genoeg zou zijn, dus ik dacht 'ik ga proberen net daarvoor te gaan', en dan weet je dat als je voorop komt te zitten die mannen naar elkaar gaan zitten kijken. Soms is het niet verkeerd om als eerste die aanval te plaatsen."

Europcar-renner Davide Malacarne sprong met de Fries mee. ,,Ik heb nog een keer geprobeerd om hem te slopen, op dat steilere stuk, maar ik kreeg hem er niet af. Dan weet je, dan wordt het gokken tot op die sprint." In die sprint klopte Weening de Italiaan, waarmee hij voor de tweede keer in zijn carrière een etappe in de Giro wint. ,,Ik zat in de betere positie en ik was net iets sterker op de laatste tweehonderd meter."