Ulissi wint in Viggiano

Ulissi wint in Viggiano

Diego Ulissi heeft met verve de vijfde rit van de Ronde van Italië gewonnen. De renner van Lampre-Merida was in de sprint heuvelop duidelijk de sterkste en vloerde Cadel Evans en Julian Arredondo. Evans deed dus meteen een goede zaak voor het klassement, want de Australiër pakte ook zes seconden bonificaties mee. Michael Matthews verdedigde zijn roze trui met succes. Wilco Kelderman hield prima stand bij de voorsten en kwam als achtste over de streep. Zijn ploeggenoot Pieter Weening is nu tweede in de stand.

Een kopgroep van elf reed in het begin van de rit weg, met daarbij de sprinters Elia Viviani, Tyler Farrar, Ben Swift en Kenny Dehaes. Viviani nam dankzij een tweede plaats bij de tussensprint de rode puntentrui over van Nacer Bouhanni. Bjorn Thurau was uiteindelijk op zo'n vijftien kilometer van de streep de laatste renner van de kopgroep die werd ingerekend.

Na een natte afdaling met enkele valpartijen reed de Italiaan Gianluca Brambilla alleen aan de leiding, maar ook hij kon het niet bolwerken. Katusha reed in dienst van Joaquim Rodriguez het gat dicht, maar de Spanjaard kwam er in de sprint niet aan te pas. Ulissi maakte het vakkundig af.