HomeAchtergrondColumn Filemon: Zo vrij als een vlinder

Column Filemon: Zo vrij als een vlinder

Tom Dumoulin maak je niets wijs. Dat lukt zelfs topsprinter Marcel Kittel niet. Het is prachtig in beeld gebracht in de documentaire Nieuwe Helden van Dirk Jan Roeleven waarin wielerteam Argos-Shimano geportretteerd wordt.

Kittel legt Tom Dumoulin haarfijn uit hoe hij voor hem de sprint dient aan te trekken. En voegt daaraan toe dat hij nog jong is en het nog wel zal leren. Maar Tom trekt er helemaal geen hoofd bij van iemand die erop zit te wachten dat te leren. Hij trekt het hoofd ‘laat maar lullen’. Uit zijn mond komt ‘ja, ja’. Beleefd, zoals hij is opgevoed. Maar ondertussen zie je hem denken: ‘Dit jaar ben ik nog je knechtje, omdat het team dat nou eenmaal wil, maar volgend jaar is het tijd voor Tommeke zelf.’ En dat liet hij al zien met zijn tijdritzege in het Internationaal Wegcriterium die hem meteen de leiderstrui opleverde. De volgende dag moest hij hem helaas weer afstaan omdat hij niet met de besten mee omhoog kon. Maar ‘dat komt nog wel’, zei hij zelfverzekerd. Het mooie van Tom is dat hij niet bang is om te verliezen. Zijn ouders hebben beiden een goede baan en hij heeft zelf al een paar studiepunten op de universiteit bij elkaar gesprokkeld. Als het allemaal niet lukt op de fiets zijn er genoeg andere dingen die hij doen kan. Hij zou daar geen enkele moeite mee hebben, zegt ie zelf.

— Luxe

Dat is een luxe waar niet veel renners mee rondfietsen. Het kan niet anders dan dat dit je manier van koersen bepaalt. ‘Het MOET niet’, waardoor je meer gewaagde aanvallen durft te plaatsen. Verliezen is geen ramp. Je durft met een vuist op tafel het kopmanschap op te eisen want een afwijzing kan je wel hebben. Je rijdt vrijer rond! Als een ‘vlinder’ zoals een ANP-journalist hem beschreef tijdens de afgelopen Tour. Om de Nieuwe Helden documentaire te promoten was hij met zijn hele team en de documentairemaker te gast in De Wereld Draait Door. Ik was tafelheer en zat recht tegenover het team dat op de publiekstribune zat. Enkel de documentairemaker en sprintaantrekker Tom Veelers mochten aan tafel plaatsnemen. Ik zag Dumoulin naar de tafel kijken. Niet met ontzag zoals ploeggenoten Koen de Kort en Roy Curvers. Hij dacht enkel ‘de volgende keer zit ik daar’. ‘En niet omdat ik gevallen ben zoals zoals Tom Veelers in de Tour’. Die daardoor een hoofdrol kreeg in de documentaire. ‘Nee, ik zit daar als winnaar van een grote koers. Het liefst de Amstel Gold Race, mijn thuiswedstrijd.’ Tom ging pas op late leeftijd voor het eerst serieus op een racefiets zitten. Maar hij gaf wel direct aan dat hij een van de beste profs van Nederland wilde worden. Dat is hij nu. Maar ik verwacht meer van hem. Klassiekers, een Touretappe. Vaak wordt er gezegd dat je van Nederlandse talenten niet te veel mag verwachten. De druk zou te hoog worden voor de jonge renners. Maar bij Tom maak ik me daar geen zorgen over. Want als het niet lukt gaat hij lekker iets anders doen. Zo vrij als een vlinder.

Deze column verscheen in Wieler Revue 3, 2014

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Van der Poel over afwezigheid Van Aert en Stuyven: ‘Jammer voor de Ronde, maar vooral voor Wout en Jasper zelf’

Afgelopen week stond hij in tegenstelling tot concurrenten niet aan de start in Dwars...

Oprichtster AG Insurance-Soudal verlaat de ploeg uit onvrede, AG Insurance wordt eigenaar

Het kibbelt achter de schermen bij AG Insurance-Soudal, sinds dit seizoen WorldTour-ploeg in het...

📸 Visma – LAB onthult unieke podiumtrui, EF Education-EasyPost met retroshirt naar de Ronde

Vroeger koersten renners een heel jaar lang (of zelfs meerdere seizoenen) in hetzelfde shirt....

Alpecin-Deceuninck onthult selectie voor de Ronde, Jasper Philipsen blijft thuis

Zoek zondag tijdens de Ronde van Vlaanderen niet naar Jasper Philipsen. Alpecin-Deceuninck onthulde zopas...

Meer zoals dit

Jan Bakelants ziet wegvallen Van Aert niet als voordeel voor Van der Poel: ‘Een vergiftigd geschenk’

In zijn column voor Het Laatste Nieuws kijkt Bakelants vooruit. "De Ronde ziet er...

Wout van Aert sneert op subtiele wijze naar cameraploegen die aan ziekenhuis bivakeren

Voor wie de voorbije dagen onder een steen geleefd heeft: Wout van Aert is...

‘Tour is nu de ideale voorbereiding voor Wout van Aert op de Olympische Spelen’

Z'n voorjaar was in één klap weg. In de gevaarlijke afdaling richting de Kanarieberg...