Gesink: 'Hartoperatie moet angst wegnemen'

Gesink: 'Hartoperatie moet angst wegnemen'

Robert Gesink zal binnenkort een hartoperatie ondergaan om zijn hartritmestoornissen te verhelpen. Dat heeft de Belkin-renner gezegd tijdens een ingelaste persconferentie. Gesink vertelde dat hij al sinds het begin van zijn carrière als beroepsrenner last heeft van boezemfibrilleren. ,,Daar heb ik gemiddeld een keer per jaar last van. Ik word elk jaar meerdere keren gecheckt en mij is verteld dat dit ongevaarlijk is."

'Verschrikkelijk bang'Pas toen de klachten zich ook in wedstrijden voordeden, besloot Gesink naar buiten te treden. ,,Vorig jaar tijdens de Giro kwam het na de klimtijdrit opnieuw voor. Dat ging gepaard met een aanval van hyperventilatie. Daar ben ik verschrikkelijk bang van geworden... Dat het vaker voor gaat komen. Die angst beperkt me in mijn prestaties. Met mijn familie heb ik afgesproken dat ik bij nieuwe klachten een ingreep zou plannen. Dat was dus afgelopen vrijdag in het Baskenland."

'Puur lichamelijk'Volgens Gesink zijn de klachten puur lichamelijk van aard en hebben ze niets te maken met een verhoogd stressniveau in sommige wedstrijden, zoals werd gesuggereerd door verschillende media . ,,Ik zou niet weten op welke manier dat zou kunnen. Het is iets waar je last van hebt of niet en stress is denk ik niet de oorzaak. Ik denk dat ik zeer geschikt ben voor topsport, maar dit is een horde die ik moet nemen." Gesink stelt dat zijn aandoening veelvuldig voorkomt onder collega-renners en hij daarom geen reden voelde de publiciteit te zoeken. ,,Ik ken er veel in het peloton die dit hebben meegemaakt en behandeld zijn. Het komt eens per jaar voor, dan is er niet direct een reden om het aan de grote klok te hangen. Pas in de Giro en het Baskenland heb ik er lichamelijk last van gehad."

ToekomstZowel Gesink zelf als Belkin-manager Richard Plugge kan weinig zeggen over een terugkeer in koers. Gesink: ,,Ik ben nu die weg richting een operatie ingeslagen en hoop er snel meer over te weten. Het is mijn ambitie om hier volledig van te herstellen en terug te keren op het hoogste niveau. Dat is mogelijk, is me verteld. Ik wil de ploeg bedanken voor hun onvoorwaardelijke steun."