'UCI onderzoekt invoering schijfremmen'

'UCI onderzoekt invoering schijfremmen'

Schijfremmen maakten afgelopen winter furore in het veldrijden, maar zijn in wegwedstrijden nog niet toegestaan. In die situatie komt mogelijk binnen een half jaar verandering. Volgens Bikeradar heeft de UCI grote fabrikanten als Shimano, SRAM en Campagnolo gevraagd wanneer zij hun systemen gereed kunnen hebben voor gebruik in wegwedstrijden.

,,Ik verwacht hun reacties in de komende twee weken", vertelt Dimitris Katsanis, technisch consultant bij de UCI. ,,De introductie van nieuwe technologie moet soepel verlopen. Belangrijk aandachtspunt is de beschikbaarheid van het materiaal. En dan heb ik het niet alleen over de remmen, je moet ook bijpassende frames, vorken en wielen hebben. Het hele pakket moet gereed zijn."

Shimano al klaarWanneer alle partijen groen licht geven, kan de introductie in het peloton binnen een half jaar plaatsvinden. Shimano lijkt op dit moment al klaar voor de stap naar de profwereld, met een 'wedstrijdwaardig' systeem. Gisteren presenteerde de fabrikant nog een hydraulische schijfrem voor de mechanische Dura-Ace groep, terwijl deze voor de elektronische Di2-groep al beschikbaar was. SRAM komt volgens Bikeradar half april met een vernieuwd model hydraulische schijfremmen en ook Campagnolo zou aan een model werken.