Kemna: 'Timmer uitgegroeid tot een echte kerel'

Kemna: 'Timmer uitgegroeid tot een echte kerel'

,,Albert Timmer”, zegt ploegleider Rudi Kemna in de Seizoengids van Wieler Revue zonder aarzelen op de vraag welke renner van Giant-Shimano vorig jaar de grootste stap in zijn ontwikkeling heeft gezet. ,,Hij heeft op een hele bewuste manier zijn kwaliteit getoond. Weer zó'n stap gemaakt, zonder dat mensen het zien. In bepaalde finales heeft hij een belangrijke invloed gehad. Ook qua zelfvertrouwen en persoonlijkheid is hij enorm gegroeid. De laatste anderhalf, twee jaar is hij gegaan van 'wat moet ik doen', tot 'dit is het'. Niet eens dat hij nu degene is die de lakens uitdeelt, maar hij is zelfbewust. Dat was hij dus niet. Nu is hij iemand die zijn taken uitvoert, op het juiste moment. Hij is uitgegroeid tot een echte kerel, waarvan je zegt: daar staat iemand. Zijn kwaliteit is ook dat hij niet per se vooraan hoeft te staan, maar zijn voldoening haalt uit wat hij doet. Vooral op persoonlijk vlak maakt hij gigantische stappen.”

CQ-Ranking becijferde dat Timmer vorig jaar de meeste kilometers reed van het hele peloton. Hij voltooide niet alleen de Giro en de Tour, maar koerste ook van de Tour Down Under tot en met de Ronde van Peking. ,,Ze zitten al te lachen in de ploeg dat hij het minst betaald wordt per kilometer.”

Nikias Arndt

En wie wordt de verrassing van 2014? ,,Ik ben geen waarzegger, maar als ik een gok moet doen: Nikias Arndt. Hij is heel gedecideerd en maakt nog fouten, maar erkent ze ook. Daarom denk ik dat hij nog een hele stap gaat maken. En hij is al goed, dus het zal ook gelijk opvallen. Ik denk dat het een klassiekerrenner is, die heel hard kan aankomen. Geen pure sprinter. Helemaal geen sprinter zelfs, zou ik willen zeggen. Heb je hem wel eens zien sprinten?”

Arndt won afgelopen seizoen een massasprint in de Arctic Race in Noorwegen. Op onorthodoxe wijze, de Duitser bleef in het zadel zitten. Kemna, met een lach: ,,Het was een waardeloze sprint. Hij heeft er moeite mee om uit het zadel te sprinten. Hij komt van de baan, dat zit niet in zijn systeem. Toch wint hij al wel, terwijl er nog zoveel winst te boeken is. Technisch gezien kan hij nog heel veel vooruitgang maken. Het kan zijn dat het niet lukt, maar ik denk van wel. Hij is er ook heel gedisciplineerd mee bezig, zonder stress.”

Het complete interview met Rudi Kemna leest u in de Seizoengids van Wieler Revue

Albert Timmer

Laatste nieuws