Kemna: 'Overwinningen zijn niet het belangrijkste'

Kemna: 'Overwinningen zijn niet het belangrijkste'

Nadat Rudi Kemna (46) vorig jaar opbiechtte tijdens zijn eigen carrière kortstondig epo te hebben genomen, stond hij een half jaar langs de kant. Op het NK keerde hij terug in de ploegleiderswagen van Argos-Shimano, meteen daarna volgde dankzij Marcel Kittel een zeer succesvolle Tour. Een memorabel jaar. Voor het team, maar zeker ook voor Kemna persoonlijk, zo vertelt hij in de Seizoengids van Wieler Revue.

,,Ik persoonlijk, wij als ploeg en het hele wielermetier hebben een hele grote, goede stap gemaakt. Natuurlijk is het ook heel erg kloten en moeilijk om voor je fouten uit te komen. Maar het is wel noodzakelijk, denk ik. Het bespreekbaar maken van de problemen die we in het wielrennen gehad hebben, is heel belangrijk voor mij en voor ons als team. Ook voor de wielersport denk ik. Gewoon erkennen: dit is geweest, misschien is het er nog, hier moeten we aan werken. Dat benoemen is al heel lang geleden gebeurd. Er ook mee naar buiten komen en de consequenties dragen, dat is best een grote stap. Een half jaar niet werken, dat geeft je wel de tijd om na te denken. Wat doen we eigenlijk, wat kunnen we nog meer veranderen? Voor mij persoonlijk is het een hele goede tijd geweest. Zonder dat ik zeg dat het leuk was, absoluut niet. Het klinkt raar, maar ik kreeg alleen maar goede reacties. Ik ben natuurlijk nooit een grote vis geweest, maar zat wel in die wereld te werken. Een cultuur waarvan ik nu zeg: dat was niet goed om sport in te bedrijven."

Wat de doelstellingen van Giant-Shimano voor 2014 betreft: ,,We willen ons verbeteren. Als ploeg, maar ook individueel. Als je dat weet te bewerkstelligen en elk jaar fysiek en mentaal een stukje sterker wordt, dan komen de resultaten ook. Dat kan niet anders. En of het dan leidt tot overwinningen of een plek in de top-tien... In 2013 hebben we veel gewonnen, maar dat hadden ook best een aantal tweede plaatsen kunnen worden. En dan heb je toch een ander beeld. Het klinkt gek, maar die overwinningen vind ik niet eens het belangrijkste. Die zijn het gevolg. Het belangrijkste is dat je progressie boekt. Niet alleen de renners, ook wij als personeel. Als je gaat denken dat je er bent, begin je al te verliezen.”

Het complete interview met Rudi Kemna leest u in de Seizoengids van Wieler Revue, nu verkrijgbaar.

Rudi Kemna

Laatste nieuws