Materiaal

Boonen over schijfremmen: 'Grootste verbetering in mijn carrière'

Tom Boonen start vandaag in de Vuelta a San Juan aan het laatste seizoen in zijn carrière. Dat doet de 'Bom van Balen' m...

Boonen over schijfremmen: 'Grootste verbetering in mijn carrière'

Tom Boonen start vandaag in de Vuelta a San Juan aan het laatste seizoen in zijn carrière. Dat doet de 'Bom van Balen' met schijfremmen.

Na vijftien jaar met de traditionele remmen, gaat Tom Boonen in 2017 - uitgerekend zijn laatste (kwart) jaar - over op schijfremmen. De Belg heeft het nieuwe Specialized S-Works Venge ViAS Disc-model uitvoerig getest deze winter. Hij was ervan onder de indruk en heeft de fiets meegenomen naar Argentinië.

"Het is de grootste verbetering die ik in mijn carrière op fietsen heb gezien", aldus de in oktober 36 jaar geworden Vlaming. "Het zou dom zijn om het nieuwe systeem niet te gebruiken", vertelt hij tegen Cyclingnews.

Zo ziet een schijfrem eruit.

Roubaix

Quick-Step Floors heeft nog niet beslist met welke set-up ze Parijs-Roubaix gaan rijden. Dat wordt de laatste koers van Tom Boonen. Er wordt de komende maanden nog genoeg getest. Op de Specialized S-Works Venge, maar ook een specifieke Roubaix-fiets. De andere klassieke koersen legt Boonen sowieso af op de Venge, met schijfremmen.

"Ik reed een Tarmac met schijfremmen thuis, vorig jaar. Ik trainde er veel op", zegt de wereldkampioen van 2005. "Op trainingskamp in december reed ik voor het eerst op de koersfiets, de Venge. Ik vond dat ik de schijfremmen moest uitproberen."

De Belg is enorm gecharmeerd van de schijfremmen. "Ze werken beter, zijn makkelijker te besturen. Natuurlijk kan ik normale remmen ook goed besturen, maar met schijfremmen heb je meer 'feeling'. Ik weet niet waar alle commotie om gaat, want het is de grootste verbetering die ik ooit zag in mijn carrière."

Foto's: Cor Vos