Nieuws Vrouwen

Annemiek van Vleuten wint Boels Rental Ladies Tour; Janneke Ensing zegeviert in slotrit

Janneke Ensing pakte op het Tom Dumoulin Bike Park haar eerste WorldTour-zege.

Door: Tim de Vries
Annemiek van Vleuten wint Boels Rental Ladies Tour; Janneke Ensing zegeviert in slotrit

De twintigste Boels Rental Ladies Tour is gewonnen door Annemiek van Vleuten. De slotrit, met start en aankomst op het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard-Geleen, werd een prooi voor Janneke Ensing. De renster van Alé Cipollini Galassia sprong in de slotfase weg van een kopgroep met Lucinda Brand en Katarzyna Niewiadoma.

Al vroeg in de bijna 160 kilometer lange etappe kozen elf rensters voor de aanval. Christine Majerus (Boels - Dolmans), Amy Cure (Wiggle HIGH5), Jeanne Korevaar (WM3 Pro Cycling), Alexis Ryan (Canyon - SRAM), Chloe Hosking (Alé Cipollini Galassia), Marta Tagliaferro (Cyclance Pro Cycling), Winanda Spoor (Lensworld - Kuota), Roxane Knetemann (FDJ Nouvelle Aquitaine Futuroscope) en Nathalie van Gogh (Parkhotel Valkenburg - Destil Cycling Team) waren de eenlingen. Team Sunweb stuurde met Lucinda Brand en Rozanne Slik een duo vooruit.

In de achtergrond hield Orica - Scott voor kopvrouw Annemiek van Vleuten de groep binnen schootsafstand. Na goed honderd kilometer koers door de Limburgse heuvels waagden Janneke Ensing en Kasia Niewiadoma de oversteek. De twee slaagden in hun opzet, waarmee ook Alé Cipollini Galassia en WM3 Pro Cycling twee vooruitgeschoven pionnen kregen.

Lang bleven de dertien koplopers echter niet bij elkaar. Op de Limburgse hellingen plaatste de Poolse Niewiadoma diverse versnellingen. Op de laatste passage van de Snijdersberg reed de renster die volgend jaar WM3 verruilt voor Canyon - SRAM definitief weg van haar vluchtgezellen. 

Het peloton werd in de finale kort opgehouden door een dichte spoorwegovergang, maar Niewiadoma had nergens last van. De Poolse gaf alles en stormde op de finish in Sittard-Geleen af, maar ze kon niet voorkomen dat Lucinda Brand en Janneke Ensing in de absolute slotfase nog kwamen aansluiten. 

Direct na de aansluiting versnelde de renster van Alé Cipollini Galassia. Ensing reed snel weg van haar rivalen en draaide met een voorsprong van vijftien seconden het Tom Dumoulin Bike Park op. De Drentse wielrenster gaf dit niet meer uit handen. Ze pakte in de slotrit van de twintigste Holland Ladies Tour haar eerste zege op WorldTour-niveau. Lucinda Brand won even achter Ensing de sprint voor de tweede plaats. In het peloton kwam Van Vleuten niet meer in de problemen.

Foto: Cor Vos