Nieuws WorldTour

Parijs-Nice ook dit jaar met grote bergetappe

Ook dit jaar zal Parijs-Nice worden beslist door een aankomst bergop op een lange col. Op de voorlaatste dag wacht namelijk de Col de Valdeblore La Colmiane.

Door: Matthijs Klerkx Fotografie: Parijs-Nice
Parijs-Nice

En die is niet gemaakt voor renners zonder klimmersbenen. De 16 kilometer lange klim is gemiddeld 6%. Sinds de ASO in 2013 voor een grote bergrit naar La Montagne de Lure koos, is een dergelijke etappe niet meer weg te denken uit het parkoers.

De start van De Koers naar de Zon vindt plaats in Chatou. De eerste drie etappes zijn in lijn en vlak. Pas in de vierde rit gaan de klassementsrenners elkaar voor het eerst bekampen. Een tijdrit van 18 kilometer in en rond Saint-Étienne vormt daarvoor het decor.

Een heuvelachtig tweeluik wordt gevormd door etappe 5 van Salon-de-Provence (waar Edvald Boasson Hagen de 19de etappe van de Tour van 2017 won) naar Sisteron en rit 6 vanuit datzelfde Sisteron naar Vence.

De Col de Valdeblore La Colmiane en de traditionele slotrit rond Nice - met in plaats van de Col d'Èze de Col des Quatres Chemins als laatste beklimming - sluiten de boel af. Vorig jaar ging de eindzege naar Sergio Henao ondanks een coup van Alberto Contador op de slotdag. El Pistolero kwam een paar tellen tekort.

Parijs-Nice vindt dit jaar plaats van 4 tot en met 11 maart.