Nieuws WorldTour

Tirreno-Adriatico eert Michele Scarponi met aankomst in Filottrano

Het parkoers van de Tirreno-Adriatico is vandaag bekendgemaakt.

Door: Tim de Vries Fotografie: Cor Vos, RCS Sport
Scarponi Tirreno

De organisatie heeft voor de 53e editie van de vermaarde Italiaanse rittenkoers een klassiek parkoers over een afstand van 982 kilometer uitgestippeld.

Na de welbekende openingsploegentijdrit op 7 maart in Lido di Camaiore rijdt de karavaan via de kust naar het zuidelijker gelegen Follonica, waar naar alle waarschijnlijkheid wordt gesprint om de zege.

Vervolgens trekt het peloton het heuvelachtige binnenland in met na 234 golvende kilometers een listige aankomst in Trevi. Weer een dag later wacht de koninginnenrit van de ronde met aankomst bovenop de Sassotetto, geen onbekende klim in de koers tussen de twee zeeën. De streep ligt op 1345 meter hoogte na een beklimming van veertien kilometer.  

In de vijfde rit kiest de organisatie voor een aankomst in Filottrano, de woonplaats van de vorig jaar om het leven gekomen Michele Scarponi, die in 2009 de Tirreno-Adriatico op zijn naam wist te schrijven. Ook in deze etappe zullen de klassementsmannen moeten aanpoten, want het routeboek maakt melding van een fiks aantal nijdige hellingen. De finish ligt op de muur van Filottrano, een beklimming met een maximaal stijgingspercentage van vijftien procent, die drie keer moet worden beklommen.

Er wordt afgesloten met een sprintersetappe naar Fano en de traditionele tien kilometer lange slottijdrit in San Benedetto del Tronto. Na die individuele beproeving weten we wie de opvolger is van Nairo Quintana.

Parkoers Tirreno - Adriatico 2018

1e etappe: TTT Lido di Camaiore (21,5 km)

3e etappe: Follonica - Trevi, (234 km)

4e etappe: Foligno - Sassotetto (219 km)

5e etappe: Castelraimondo - Filottrano (178 km)

6e etappe: Numana - Fano (153 km)

7e etappe: TT San Benedetto del Tronto (10 km)