Nieuws WorldTour

Porte vijfde keer winnaar op Willunga Hill, Impey leider en Slagter derde

Richie Porte heeft voor het vijfde jaar op rij de voorlaatste etappe in de Tour Down Under gewonnen. De Australiër reed echter niet ver genoeg weg om Daryl Impey uit de nieuwe leiderstrui te rijden.

Door: Matthijs Klerkx Fotografie: Cor Vos
Porte

De temperatuur lag lager dan in de derde en vierde rit, wat een grote hoop renners beviel. Bij het klinken van het startschot vielen zeven renners aan, waaronder opnieuw Nicholas Dlamini en Scott Burden. Ook Thomas De Gendt was er voor het eerst dit jaar bij.

De vluchters waren echter rijp voor de slacht in de heuvelachtige finale, met twee keer de beklimming van de Old Willunga Hill. Tussen die twee beklimmingen door werd de situatie nog penibel voor viervoudig winnaar op de slotklim Richie Porte, want toen het zoals voorspeld op de kant ging leek hij contact met het peloton te verliezen.

Het was dat stukje waaier rijden dat ervoor zorgde dat de Australiër niet meer zo fris was als de afgelopen jaren. Toen hij op dezelfde plaats als altijd aanviel, had de tegenstand ook zoals altijd geen antwoord. Weg was Porte, maar Daryl Impey kwam op acht seconden van hem als tweede over de finish. Na berekenen van de bonificatieseconden bleek dat de Zuid-Afrikaan de nieuwe leider was, met enkel nog de slotetappe in Adelaide te gaan. 

Achter al dit gebeuren werd Tom-Jelte Slagter knap derde. De Groninger staat ook derde in het klassement. De achtste plaats was voor Robert Gesink.