Nieuws WorldTour

Hivert verslaat Luis Léon Sánchez in Parijs-Nice, Sánchez nieuwe leider

De derde rit in Parijs-Nice kende Jonathan Hivert als winnaar. De Fransman was de sterkste van een trio aanvallers, voor nieuwe klassementsleider Luis Léon Sánchez.

Door: Matthijs Klerkx Fotografie: Direct Énergie
Hivert

Dylan Groenewegen had zijn status als nieuwbakken topsprinter extra elan gegeven in de tweede etappe van De Koers naar de Zon. De Amsterdammer versloeg Elia Viviani en André Greipel in een sprint die licht bergop liep en leek dat met sprekend gemak te doen.

Dat zorgde ervoor dat de Nederlander in de derde etappe van start kon gaan in de groene puntentrui. Het geel hing namelijk nog om de schouders van Arnaud Démare, die de eerste rit in de Franse rittenkoers won. De derde rit kon uitlopen op een massasprint in Châtel-Guyon, maar de aanwezigheid van de Côte de Charbonnières in de finale kon daar zomaar anders over beslissen.

Een vlucht van drie renners kleurde de beginuren: Fabien Grellier van Direct Énergie nam Przemyslaw Kasperkiewicz (Delko Marseille Provence KTM) en Jay Robert Thomson (Dimension Data) lange tijd mee op sleeptouw, voor hij ze op weg naar de finale achter liet.

In de achtergrond was het peloton nerveus voor de beklimming die met haar top op 22 kilometer van de streep voor de nodige opschudding kon zorgen. Die zorgen bleken terecht toen Julian Alaphilippe aanviel, terwijl achteraan Wout Poels met materiaalpech langs de kant stond. De Fransman kreeg in eerste instantie Tim Wellens mee, maar zag kort na de top een grotere groep aansluiten.

In de afdaling van de Côte de Charbonnières viel Luis Léon Sánchez aan. De Spanjaard, vorige maand winnaar in de Ronde van Murcia, zag Jonathan Hivert (Direct Énergie) en Rémy di Gregorio (Delko Marseille Provence KTM) met zich mee gaan. In het achtervolgende groepje kwam niet direct een jacht op gang, waardoor het trio gevlogen bleek. Luis Léon Sánchez wist zich zeker van de gele trui, waardoor de andere twee afwachtten. 

Di Gregorio viel in de voorlaatste kilometer bergop aan, maar werd rustig bijgehaald door de Spanjaard, met Hivert in zijn wiel. Di Gregorio ging in de slotkilometer op een strook bergaf nog eens aan, ook die poging was niet succesvol. Sánchez trok de boel op gang, maar Hivert counterde met gemak. Hij boekte na beide etappes en het eindklassement in de Tour du Haut Var zijn vierde zege van het seizoen.