Grote ronden Giro d'Italia

Is Wout Poels volgend jaar kopman van Team Sky in de Giro?

De kans dat Wout Poels volgend jaar kopman van Team Sky zal zijn in de Giro d'Italia is vrij groot. Dat zegt zijn ploegleider Servais Knaven in onze Tour-terugblik.

Door: Matthijs Klerkx Fotografie: Cor Vos
Poels

Het is een publiek geheim dat Wout Poels in gesprekken met het management van Team Sky steeds vaker aangeeft klaar te zijn om in één van de grote rondes als kopman van start te gaan. Servais Knaven zegt dat dit moment dichtbij is. Mogelijk volgend jaar al in de Giro, aldus de ploegleider van Team Sky in onze Tour-terugblik.

 “Ik weet zeker dat Wout een grote ronde kan winnen. Het moment dat hij voor onze ploeg als kopman wordt uitgespeeld, komt steeds dichterbij en dat gaat ook zeker gebeuren." Poels was in het verleden vaak enorm belangrijk voor viervoudig Tour-winnaar Chris Froome in de slotweek van een grote ronde, maar mocht voor de Britse miljoenenformatie nog nooit voor eigen kansen rijden in een grote ronde.

Poels maakte ook dit jaar weer deel uit van de winnende Tour-ploeg.

"Dit jaar is hij in de Giro met Chris geweest, maar volgend jaar is het een ander verhaal. Dan gaat Froome waarschijnlijk niet achtereenvolgens de Giro en de Tour rijden. Dat opent dan deuren voor Wout in de Giro. Jammer is alleen dat Wout zo vaak op cruciale momenten geblesseerd is", zegt Knaven daarover. 

"Ik begrijp het ongeduld van Wout heel goed. Hij zag Dumoulin vorig jaar de Giro winnen en dit jaar tweede worden en weet dat hij dat ook in zich heeft. Ik denk dat Wout in potentie een betere klimmer is dan Tom, hij is alleen minder in de tijdritten. Maar Wout moet als kopman wel iedere dag onder druk presteren en dat is iets anders dan knechten voor Froome en op andere dagen weer gas terugnemen.”

De Tour van Team Sky

Verslaggever Jaap Stalenburg volgde Servais Knaven de hele Tour lang en had het met hem over het boegeroep naar de Sky-ploeg, de dominantie van Geraint Thomas en de strijd binnen de ploeg tussen uiteindelijke Tour-winnaar Thomas en nummer drie Chris Froome.

Dit alles lees je in onze Tour-terugblik, die vanaf dinsdag in de winkels ligt!