Nieuws Cyclocross

Marianne Vos maakt kwintet overwinningen vol in Ruddervoorde

Marianne Vos heeft ook haar eerste Superprestigecross van het seizoen binnen. De veelvraat van WaowDeals was op het parkoers van Ruddervoorde te snel voor Annemarie Worst, die klassementsleidster blijft.

Door: Tim de Vries Fotografie: Cor Vos
marianne vos

De snelste start was voor de Luxemburgse Christine Majerus. De renster van Boels-Dolmans voerde een ronde lang de forcing, maar toen Ceylin del Carmen Alvarado op de pedalen ging staan moest Majerus - die in Ruddervoorde haar rentree in het veld maakte - de rol lossen. In het spoor van Alvarado konden Marianne Vos, Annemarie Worst en Ellen Van Loy wel meekomen.

Daarachter tekenden Sanne Cant (tweevoudig winnares in Ruddervoorde), Maud Kaptheijns (titelverdedigster), Nikki Brammeier, Kim van de Steene (een week geleden winnares van de Superprestigeveldrit in Boom) en Denise Betsema (gisteren de verrassende winnares in Neerpelt) voor het achtervolgingswerk. Net toen de wereldkampioene op het punt stond om aan te sluiten bij de kopgroep, drukte Marianne Vos het gaspedaal stevig in.

De kopgroep baant zich met de fiets op de schouders een weg door het zand.

Annemarie Worst was de enige die de Brabantse van WaowDeals wist te volgen, maar lang duurde dit niet. De 22-jarige van Steylaerts-777 kon haar stunt van Gieten niet herhalen. Vos zou acht seconden eerder dan de leidster in de stand om de Superprestige over de meet komen. Het is Vos' vijfde zege van het seizoen. Afgelopen week triomfeerde ze ook al in Woerden en Bern, daarvoor mochten de handen van de 31-jarige in Ronse en Waterloo eveneens de lucht in. 

"Het is heel mooi dat het vandaag wéér lukt", laat Vos na afloop van de cross optekenen. "Het is een goede generale repetitie voor het Europees kampioenschap, maar volgende week beginnen we opnieuw, met gelijke kansen voor iedereen. Hoewel er overeenkomsten zijn, is het parkoers hier niet te vergelijken met dat in Rosmalen", Weet Vos, die afgelopen week de EK-omloop uitgebreid bestudeerde.

 Na drie van de acht manches die de Superprestige dit jaar rijk is gaat Annemarie Worst fier aan de leiding met 41 punten. Haar Italiaanse ploeggenote Alice Maria Arzuffi volgt met een achterstand van vijf punten op plek twee, terwijl Sanne Cant de derde positie in de tussenstand bezet. De zesde plaats van de wereldkampioene brengt haar nu op een totaal van 32 punten.

De vrouwelijke podiumklanten in Ruddervoorde van links naar rechts: Annemarie Worst, Marianne Vos en Kim Van de Steene.