Mountainbike

Anne Tauber jaagt Olympische mountainbikedroom na bij ploeg Brentjens

CST Sandd American Eagle Mountainbike Racing Team, beter bekend als de mountainbikeploeg van Bart Brentjens, heeft zich voor de komende twee jaar weten te verzekeren van de diensten van Anne Tauber.

Door: Tim de Vries Fotografie: CST Sandd American Eagle Mountainbike Racing Team
Anne Tauber

De Nederlandse, de nummer vijf in de huidige wereldranglijst, wil bij de mountainbikeformatie toewerken naar de Olympische zomerspelen van Tokio, die over goed anderhalf jaar op het programma staan.

"Vorig jaar voelde ik dat de tijd rijp was voor een nieuwe stap en die kon ik bij deze ploeg maken", zegt Tauber in het communiqué van Brentjens' mountainbikeploeg. "Ik kijk terug op een succesvol seizoen waarin ik veel heb geleerd. Ik ben dan ook erg blij dat ik mijn carrière bij de ploeg kan voortzetten."

Over haar ultieme doel is Tauber duidelijk: "Ik wil een medaille winnen op de Olympische Spelen van 2020. Het geeft zekerheid en stabiliteit dat ik de komende twee jaren met hetzelfde team en op dezelfde fiets kan toewerken naar Tokio."

De 23-jarige Friezin mag terugkijken op een fraai seizoen waarin ze serieuze stappen heeft gezet. In de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen reed ze direct naar een knappe derde plaats. De prestatie die ze in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch leverde deed ze het Duitse Albstadt nog eens dunnetjes over. In de andere wereldbekermanches reed Tauber eveneens met de besten mee. Het leverde haar een vijfde plaats op in het wereldbekerklassement.

Verder werd Tauber zesde bij de Europese kampioenschappen en zevende bij de mondiale titelstrijd. Het Nederlands kampioenschap moest ze wegens een gebroken pink laten schieten. Daardoor moest ze haar rood-wit-blauwe tricot afstaan aan Anne Terpstra. 

Bart Brentjens, die in 1996 bij de zomerspelen van Atlanta de eerste Olympische mountainbiketitel wist te veroveren, spreekt vol lof over de uit Oranjewoud afkomstige groeibriljant: "Haar karakter en ambitie maken haar een genot om mee te werken. Ze vormt daarnaast een goed duo met Yana Belomina. Ze hebben dezelfde passie en tillen elkaar naar een hoger niveau." 

Naast een begenadigd mountainbikester is Tauber ook goed op de schaats. Zo won ze afgelopen winter op de Oostenrijkse Weissense nog de Alternatieve Elfstedentocht.

1996: Bart Brentjens bestijgt de top van de Olympus. Kan Anne Tauber over twee jaar in zijn voetsporen treden?

​​​​​​​