Nieuws

Sagan hint over einde loopbaan

Peter Sagan is de grootste ster van het huidige peloton, maar de roem heeft ook zijn schaduwzijde: “Ik ben blij dat het nog maar een paar jaar duurt.”

Door: Tom Akkerman Fotografie: Cor Vos
Sagan

Ondanks dat hij nog altijd maar 28 jaar is, heeft Peter Sagan bijna elke koers gewonnen die hij kan winnen (‘Ik ben te dik om ooit de gele trui te winnen, ik kan niet klimmen’). Dankzij zijn overwinningen, zijn manier van koersen en zijn persoonlijkheid is hij de afgelopen jaren uitgegroeid tot de absolute vedette van het peloton.

Toch heeft die roem zijn schaduwzijde, vertelt Sagan in een interview met Fiets. Overal waar hij komt trekt hij de meeste aandacht, zeker toen hij de regenboogtrui nog droeg. “Die trui gaf me een hoop extra werk. Je moet je voorstellen dat je altijd als laatste aan het ontbijt zit en als laatste aanschuift voor het diner.”

Volgens Sagan is het peloton ook veranderd, hij geeft aan dat het respect is verdwenen. “Iedereen denkt alleen nog maar aan zichzelf. Ik heb een paar vrienden in het peloton, echte vrienden. Met hen kan ik plezier hebben. Maar wat betreft het gebrek aan respect wordt het elk jaar erger. Het is mij soms gewoon te veel. Ik ben blij dat het nog maar een paar jaar duurt.” 

Gelukkig voor de wielerliefhebbers nuanceert zijn coach, Gabriele Uboldi, Sagan zijn uitspraak. “Peter denkt nu alleen maar aan zijn contract. Wanneer die verbintenis afloopt, zal hij beslissen of hij terugkeert naar het mountainbiken of dat hij op de weg blijft koersen. We hebben het hier dus niet over met fietspensioen gaan.”

Aangezien Sagan nog tot eind 2021 onder contract staat bij BORA-hansgrohe, hoeven we ons voorlopig geen zorgen te maken.