Nieuws

Jakobsen volgt zichzelf op als winnaar Scheldeprijs

Fabio Jakobsen heeft met speels gemak de Scheldeprijs gewonnen. De titelverdediger was verreweg de snelste in de massasprint.

Door: Tim Beck Fotografie: Cor Vos
Jakobsen

De eerste aanvallers van de dag waren Tom Wirtgen en Kenneth Vanbilsen, maar hun aanval hield niet lang stand door de chaos in het peloton. Door de stevige wind in Zeeland duurde het niet lang vooraleer er waaiers ontstonden. Er ontstonden drie grote groepen, maar nog voor halfweg koers kwamen de groepen weer bijeen. Niet veel later werd het peloton echter wederom in waaiers gescheurd. Titelverdediger Jakobsen belandde in de derde groep. 

Jakobsen kreeg met nog meer pech af te rekenen, want op zo'n zeventig kilometer van de meet kwam hij ten val. Hij was niet de enige sprinter die het asfalt kuste, want ook ploeggenoot Álvaro Hodeg en Pascal Ackermann kwamen ten val. Zo kreeg haast elke sprinter wel een aantal hobbels op hun weg richting de finale, want Marcel Kittel werd bijvoorbeeld gewoon uit de wielen gereden op een winderig stuk.

Toen de wind letterlijk en figuurlijk was gaan liggen, trokken Vanbilsen en Dries De Bondt, ploeggenoot van Mathieu van der Poel, ten aanval. Zij kregen een voorsprong van meer dan twee minuten, maar zouden niet opgewassen blijken tegen sprintersploegen als Deceuninck-Quick Step en Bora-Hansgrohe. Op een kleine vijftien kilometer van het einde werden zij teruggehaald. 

Ondertussen werd het peloton opgeschrikt door een valpartij. Kittel, die achterin het peloton bivakkeerde, gaf er vervolgens de brui aan en liet het lopen. Aan de voorkant waren tegelijkertijd Edvald Boasson Hagen en Lionel Taminiaux weggereden uit het peloton. De Noor was duidelijk de sterkste en reed Taminiaux vierkant uit het wiel. Hij zette een mooie solo op, maar op drie kilometer van het einde werd hij toch teruggefloten.  

Florian Sénéchal leverde een geweldige inspanning, maar verloor in een bocht zijn ploegmaten. Lead-out Michael Morkov kon vervolgens weinig werk meer leveren, maar Jakobsen bleek simpelweg verreweg de snelste. Max Walscheid en Chris Lawless completeerden het podium.