Grote ronden Giro d'Italia

Dumoulin: 'Of ik van fiets wissel in de tijdrit? Zou kunnen'

Tom Dumoulin straalt vertrouwen uit bij het begin van zijn vierde Giro. Twee jaar geleden won hij en vorig jaar was hij tweede, dus de verwachtingen zijn hoog gespannen. „Nee, spanning voel ik niet, maar zeker ben ik opgewonden. Ik heb er zin in."

Door: Redactie Wieler Revue Fotografie: Cor Vos
Tom Dumoulin

Door Ludo van Klooster

In Bologna begint de Giro met acht kilometer tijdrit en Tom Dumoulin lijkt er fysiek en moreel klaar voor. Er lijkt geen grammetje teveel aan zijn lichaam en het hoofd is nog even ‘cool’ als altijd. Ondanks zijn mindere voorjaar voelt hij zich even goed als vorig jaar. „In Luik-Bastenaken- Luik ging het niet goed, ik weet het, wellicht door het weer, maar het is zeker niet zo dat ik me niet in vorm voel. Ik denk dat ik het voorjaar goed gereden heb, maar het is zeker zo dat anderen betere resultaten hebben gehaald.”

De Limburger heeft enorm veel zin in de ronde en voelt zich heel erg gesteund in de ploeg. „Natuurlijk is het jammer dat Wilco Kelderman er niet bij kan zijn, maar ik ben blij dat Sam Oomen er nu is en met Jan Bakelants en Louis Vervaeke denk ik hele sterke renners rond me te hebben met een hele goede balans in het team. De Giro zelf zal beslist worden in de derde week en dan kijk ik vooral uit naar de rit over de Mortirolo en de Gavia, misschien op die dag niet en achteraf ook niet, het is zeker een geweldige rit, maar allereerst kijk ik natuurlijk uit naar de tijdritten.”

Hoe Dumoulin er echt voor staat, zien we wellicht zaterdag al in de tijdrit die begint met de 6 km vlakke aanloop en dan de steile klim naar San Luca. „Ik vind het een prachtige tijdrit, hij lijkt een beetje op de WK tijdrit in Bergen twee jaar terug waar ik won, al was die rit natuurlijk langer. Of ik van fiets wissel? Dat zou kunnen, maar dat ga ik niet vertellen”, laat hij ons mysterieus weten. Het mysterie wordt zaterdag kenbaar, net als de huidige vorm van de enige Nederlandse Giro winnaar. 

Voor Dumoulin is elke ronde zoals nu ook de Giro een avontuur, een mysterie. „Een ronde heeft eigenlijk alles wat het wielrennen leuk maakt en ik heb er veel zin in, maar vraag me niet in de derde week of ik ervan geniet. De tijdritten kunnen verschillen geven maar ik denk dat de ronde in de derde week in de bergen wordt beslist, net als vorig jaar.”

Hopelijk is de afloop voor Tom dan weer zoals twee jaar terug, toen hij op het Domplein in Milaan stond te juichen met de Trofeo Infinito. Die bokaal is er nog steeds, de lokatie na drie weken koers zal zijn in Verona. Nibali, Yates, Roglic lijken de voornaamste concurrenten te worden. Zaterdag zal de eerste indruk geven.