Grote ronden Giro d'Italia

Giro vandaag: Ackermann versus Démare?

Na loodzware bergetappes is het nu weer de beurt aan de sprinters. Hoewel sprinters? Eigenlijk zijn Pascal Ackermann en Arnaud Démare nog de enige topspurters in Italië.

Door: Redactie Wieler Revue Fotografie: Cor Vos
Giro

Start: Valdaora

Finish: Santa Maria di Sala

Afstand: 220 kilometer

Tekst: Ludo van Klooster

Streek

Vandaag kunnen de renners in de regio Trentino Alto Adige nog even genieten van de Dolomieten voordat ze afdalen naar de regio Veneto, om dichtbij Venetië te finishen. Vanuit vertrekstad Valdaora passeren ze de Dolomietensteden Dobiaco, de ‘poort van de Dolomieten’, en Cortina d’Ampezzo, ‘de koningin van de Dolomieten’.

De Dolomieten onderscheiden zich ten opzichte van de granietachtige Alpen door hun meer kalksteenachtige structuur. Van Cortina d’Ampezzo tot Longarone loopt de Zoldo vallei, waar de thuisbasis van veel geëmigreerde ijsmakers ligt. Het is niet de valleiweg die de renners nemen. Ze worden door de Cadore vallei naar Longarone gestuurd, waar ze overigens veel te vroeg arriveren voor de 60ste ijsbeurs in de eerste dagen van december.

Vier jaar na de eerste ijsbeurs werd Longarone compleet verwoest, toen de drie jaar eerder in gebruik genomen Vaiont-dam van het oostelijk gelegen stuwmeer het begaf. De watermassa kostte in 1963 bijna tweeduizend mensen het leven. Van het herbouwde Longarone is het nog honderd kilometer tot de finish over vrijwel vlakke wegen. In Santa Maria di Sala is van het twaalfde eeuwse goed onderhouden kasteel slechts één hoektoren nog oorspronkelijk.

Parkoers

In Santa Maria di Sella is tweevoudig Parijs-Roubaix-winnaar Antonio Bevilacqua geboren. Hij won ook elf Giro etappes tussen 1946 en 1952, waarvan viermaal solo. Net meer dan honderd jaar na Bevilacqua’s geboorte zal hier waarschijnlijk geen renner solo winnen, daarvoor lijkt de etappe te gemakkelijk.

Vlak voor de finale rijden de renners door Conegliano, de geboortestad van ex-topvoetballer Alessandro del Piero en van de prosecco wijn, maar ook woonplaats van Sacha Modolo die in 2015 twee Giro ritten won. Hij is echter al uit de Giro gestapt, dus hij zal niet worden toegezongen vanaf de kant. In de zeer waarschijnlijke massasprint zijn Démare en Ackermann de topfavorieten. Of gaat een aanvaller er met de bloemen vandoor. 

Favorieten

Met Pascal Ackermann en Arnaud Démare staan er dus twee absolute topfavorieten aan de start. Beide sprinters wonnen al minstens één keer deze Giro en zijn speciaal voor deze rit doorgegaan. De snelheidsduivels staan bovendien ook nog dicht bij elkaar in het puntenklassement, waardoor er een wedstrijd op twee niveaus gespeeld zal worden. 

Het is duidelijk dat de derde week van een grote ronde moeilijker te controleren is dan de eerste week. Groupama-FDJ en Bora-Hansgrohe zullen een niet al te grote groep weg willen laten rijden. Iemand die je dan waarschijnlijk vooraan kunt verwachten is Thomas De Gendt, die al zei dat hij verwacht dat de etappe niet gaat eindigden in een massasprint. Misschien dat ploeggenoot en hardrijder Victor Campenaerts ook nog zijn benen wil testen voor de slottijdrit. Of krijgt Jos van Emden de kans om zijn kwaliteiten te tonen aan het publiek?

Hoewel er twee topfavorieten zijn als het uitdraait op een sprint zijn er ook nog een handjevol spurters die ook denken kans te maken op de zege. Met alle respect, maar het is wel C-garnituur wat er verder nog aan de start staat. Bij een normale bezetting zouden renners als Davide Cimolai, Manuel Belletti, Simone Consonni, Ryan Gibbons en Tosh van der Sande geen kans maken op een ritzege in een grote ronde. 

**** Arnaud Démare

*** Pascal Ackermann, Simone Consonni

** Thomas De Gendt, Davide Cimolai, Manuel Belletti

* Ryan Gibbons, Tosh van der Sande, Victor Campenaerts, Jos van Emden