Nieuws WorldTour

Tolhoek blijft Bernal nipt voor in Zwitserland

Antwan Tolhoek heeft vanuit de vroege vlucht gewonnen in de Ronde van Zwitserland. De Zeeuw bleef op de Flumserberg Egan Bernal net voor.

Door: Tim Beck Fotografie: Cor Vos
Tolhoek

Na een aantal vlakkere etappes was het vandaag aan de klimmers in de Ronde van Zwitserland. Veel renners hadden de vlucht van de dag op het oog voorafgaand aan de etappe en er ontstond dan ook een omvangrijke kopgroep. Daarin zaten onder anderen Tolhoek, Ben King, Pim Ligthart, Bert-Jan Lindeman, Matteo Trentin, Alexander Kristoff, Luis Mas, Patrick Bevin, Rui Costa en Julien Bernard. 

Lindeman leverde beestenwerk voor Tolhoek en zorgde er mede voor dat de kopgroep met een voorgift van twee minuten aan de zware en steile Flumserberg zou beginnen. Al direct aan de voet ontstond er een elitegroepje vanuit de kopgroep: Tolhoek, Bevin en Mas. Net daarachter kwamen ook Costa en Bidard opzetten. Vooral Bevin deed veel werk op kop, waardoor de groep met favorieten niet heel snel dichterbij kwam.

Op zo'n drie kilometer van de meet ging Tolhoek er solo vandoor. Gestaag liep hij uit op zijn metgezellen en hij leek dan ook naar de winst te gaan rijden. Het grootste gevaar kwam echter vanuit de groep met favorieten, want Egan Bernal trok ondertussen ten aanval. De Colombiaan ging razendsnel en leek heel snel dichter te komen op Tolhoek, maar de renner van Team Jumbo-Visma wist zijn inspanning vol te houden en bleef Bernal uiteindelijk vijftien seconden voor. Bernal is wel de nieuwe leider in het algemeen klassement.