Door: Tim de Vries
Giro d'Italia

Bauke Mollema en Eusebio Unzué: 'Tom Dumoulin wint de Giro'

Laurens ten Dam is er nog niet gerust in.

Hij is zelf nog niet honderd procent overtuigd, maar anderen weten het voor aanvang van de tijdrit al nagenoeg zeker. Zowel Bauke Mollema als Eusebio Unzué, de manager van Movistar, denken dat Tom Dumoulin later vandaag wordt gehuldigd als winnaar van de honderdste Giro d'Italia.

Bauke Mollema, de huidige nummer zeven van het klassement, beleefde gisteren een zware dag. "Op de Monte Grappa had ik het lastig, maar op de laatste klim ging het beter", zegt Mollema in gesprek met NOS. "Op het laatste stuk naar de finish heb ik met Dumoulin Yates en Jungels goed samen kunnen werken."

"Ik denk dat Dumoulin de Giro gaat winnen", zegt hij als hij wordt gevraagd naar de kansen van zijn landgenoot. "Hij heeft een heel goede uitgangspositie. Ik vrees dat Quintana het podium zelfs niet gaat halen."

Baas Quintana tipt Dumoulin

In gesprek met VeloNews geeft Movistarbaas Eusebio Unzué aan dat hij er niet veel fiducie in heeft. "Om rustig te kunnen slapen hadden we twee minuten voorsprong op Dumoulin moeten hebben", meldt Unzué. Helaas voor de ploeg van de roze trui pakte Nairo Quintana gisteren slechts vijftien seconden, waardoor de voorsprong van Quintana voor aanvang van de tijdrit 53 seconden is op de Nederlandse tijdritkampioen.

Unzué, al sinds 1980 actief in het wielermilieu, is daarom ook pessimistisch over de kansen van zijn Colombiaanse pupil. Hij conludeert dan ook: "Normaliter gaat Tom Dumoulin de Giro d'Italia winnen."

Duimen draaien voor Ten Dam

Voor Laurens ten Dam wordt het een spannende dag. Na 2009, toen Denis Menchov de roze trui in de laatste rit veiligstelde, kan Ten Dam voor de tweede maal in zijn carrière onderdeel uitmaken van de winnende ploeg. Na zijn eigen tijdrit gaat hij vermoedelijk ergens duimen draaien, meldt hij in een interview met NOS. "Ik had het liever niet zo spannend gezien."

Ten Dam is dan ook nog niet helemaal overtuigd van de kansen van Dumoulin. "Ik ben niet zo van de lange tijdritten, maar van mij had 'ie morgen wel zestig kilometer mogen zijn. Tom moet morgen doen wat hij altijd doet en de tijdrit van zijn leven rijden."

Foto: Cor Vos

Gerelateerd nieuws