Door: Tim de Vries
Giro d'Italia

Giro 2018 start mogelijk in Polen of Israël

De geruchtenmolen draait op volle toeren.

De Giro d'Italia is nog maar net afgelopen, maar er wordt nu al weer volop gespeculeerd over het traject van 2018.

Er zijn twee kandidaten om de Grande Partenza volgend jaar te organiseren, zo meldt Cycling Weekly. Het Israëlische Jeruzalem en Polen zijn nog in de race om de 101e ronde van Italië op gang te schieten. 

Als de koers in Israel start zou het voor de eerste keer zijn dat de Giro d'Italia buiten Europa komt. Volgens het Britse medium is de kans reëel dat de proloog rondom de heilige stad wordt gehouden. Daarna wacht er een rit naar een stad in het zuiden des lands en een rit naar Tel Aviv. RCS Sport, de organisator van de Giro d'Italia, heeft in het verleden al een toertocht georganiseerd in Jeruzalem, dus helemaal vreemd is het land niet voor Mauro Vegni en zijn kompanen.

Israël zou naar verluidt twaalf miljoen euro moeten uittrekken voor de Grande Partenza.

Maar ook Polen behoort volgens Cycling Weekly nog altijd tot de kanshebbers. Gezien de historische vriendschapsbanden tussen Polen en Italië en het feit dat CCC Sprandi Polkowice dit jaar mocht opdraven in de roze wielerronde lijkt ook dit idee niet onrealistisch. 

Hoewel de Ronde van Italië nog nooit in Polen startte is het omgekeerde wel al gebeurd. In 2013 begon de Tour de Pologne in Trentino.

In het verleden hebben de organisatoren van de Giro al wel vaker geflirt met startplaatsen buiten Europa. Zo waren Japan en Washington enkele jaren geleden in beeld als mogelijke vertrekplaats.

Daarnaast wordt Rome genoemd als stad waar de ronde volgend jaar ten einde zal komen. Voor het laatste gebeurde dat in 2009, toen Denis Menchov namens de Rabobankploeg de Giro wist te winnen. Ook de gevreesde Monte Zoncolan wordt mogelijk weer beklommen in de editie van 2018.

Foto: Cor Vos