Door: Matthijs Klerkx
Giro d'Italia

Giro d'Italia: coup Nibali en Quintana doet Dumoulin kraken in finale, Landa wint etappe

In de etappe vol oorlog naar Piancavallo hield de roze trui geen stand.

In een bewogen negentiende etappe sloeg Tom Dumoulin een coup van Vincenzo Nibali en Nairo Quintana niet met succes af.

In het slotweekend kon er nog van alles gebeuren. Twee bergritten en een tijdrit vormden het slotstuk van een zware slotweek in de Giro d'Italia. De negentiende etappe naar Piancavallo was op het oog de minst lastige.

Nadat een grote kopgroep op de Passo Monte Croce Comelico de zege kreeg van Team Sunweb, maakten Movistar Team en Bahrain Merida gebruik van een onoplettend moment van la maglia rosa. Tom Dumoulin zat achterin het peloton, toen de ploegen van Vincenzo Nibali en Nairo Quintana de gashendel open trokken. 

Een waanzinnige achtervolging was het gevolg. Dumoulin kreeg hulp van Team LottoNL-Jumbo en Trek-Segafredo en onder tempo van Adam Yates werd het gat op de Sella Chianzutan gedicht.

Strijd op twee fronten

Opnieuw kwam een grote kopgroep weg, die nadat Team Sunweb de boel in het peloton lam legde bijna een kwartier pakte. En wie zat er vooraan? Juist, Mikel Landa. Kon de Bask dan eindelijk zijn zege pakken?

Op de slotklim had Luis Léon Sanchez zich al los geweekt van de rest van de aanvallers. Na een tijdje sloot Rui Costa aan, de Portugees ging erop en erover. Landa maakte de oversteek naar Costa. De Bask reed weg van de Portugees en leek dan toch eens op weg naar een ritzege.

Movistar Team reed in een geweldig tempo de klim naar Piancavallo op en leider Dumoulin zat wat van achter.  De Nederlander bleef aanhaken op eigen tempo en had vooral veel hulp van Simon Geschke. 

Roze trui in problemen

Toch moest Dumoulin eraf toen Franco Pellizotti het tempo opvoerde in dienst van Nibali. Opnieuw was Geschke redder in nood, de Duitser kon het verschil voor de roze trui beperkt houden. Maar ook de krachten van Geschke waren niet oneindig.

Landa reed naar de ritzege, na twee tweede plaatsen. Rui Costa werd wel weer tweede, voor de derde maal deze Giro. Thibaut Pinot viel aan en kwam als eerste van de favorieten binnen. Dumoulin raakte de roze trui kwijt aan Quintana.

Foto: Cor Vos