Door: Tim de Vries
Giro d'Italia

Giro d'Italia: Magistrale Fernando Gaviria pakt zijn vierde

Gavria grijpt de bloemen in de laatste massasprint van deze Giro.

De twaalfde etappe van de Giro d’Italia is een prooi geworden voor Fernando Gaviria. De Colombiaan in dienst van Quick-Step Floors was na 167 kilometer koers de snelste in een massasprint.

Met Tom Dumoulin voor de negende dag in zijn carrière in het roze - een Nederlands record! - vertrekt het peloton rond half twee voor een korte rit richting het noordoosten. Gezien het geringe aantal hoogtemeters die er in de Povlakte te vinden zijn verwachten alle renners een sprint.

Vier moedige batistrada trekken al vroeg na de officiële start ten strijde. Jacob Van Zyl (Dimension Data) wordt echter al snel teruggeroepen door zijn team, waarna enkel Pavel Brutt (Gazprom - RusVelo), Vincenzo Albanese (Bardiani - CSF) en Matej Mohoric van UAE Team Emirates overblijven.

De voorsprong van de drie wordt nooit groter dan een goede twee minuten. Op tweeëntwintig kilometer van finishplaats Tortona is het verhaal van het trio dan ook ten einde. In de finale neemt de nervositeit toe vanwege een straffe bries in de flank. Tom Dumoulin komt in zijn roze tricot echter niet in de problemen. Dat geldt ook voor de andere klassementsrenners.

In de massasprint is het Bora - Hansgrohe dat kopman Sam Bennett naar zijn eerste ritzege in een grote ronde probeert te loodsen. Gaviria die van ver moet komen. De Colombiaan, die eerder al drie ritten wist te winnen, duikt echter op weergaloze wijze in een gat en weet iedereen vlak voor de streep de passeren.

Sam Bennett is achter de eigenaar van de paarse puntentrui tweede. Jasper Stuyven (Trek - Segafredo) wordt derde. Dumoulin is een dag voor de aankomst bergop naar Oropa nog altijd leider. De voorsprong van de Nederlander bedraagt nog altijd 2 minuten en 23 seconden op zijn dichtste belager Nairo Quintana.

Foto: Cor Vos

Word nu abonnee van Wieler Revue!

JA, IK WORD NU ABONNEE!