Door: Redactie Wieler Revue Fotografie: Cor Vos
Giro d'Italia

Giro d'Italia: Simon Yates snelt naar tweede ritzege voor Tom Dumoulin

Simon Yates heeft in Osimo zijn tweede ritzege van deze Giro d'Italia weten te boeken. De rozetruidrager versloeg Tom Dumoulin in de lastige finale.

Vier Italianen vatten post in de kopgroep van de dag. Na een onrustige openingsfase waarin er veel wordt gedemarreerd raken uiteindelijk Alessandro de Marchi (BMC), Fausto Masnada (Androni Sidermec Bottecchia), Mirco Maestri (Bardiani-CSF) en Alex Turrin (Willier Triestina-Selle Italia). Ook van de partij? Luis Leon Sanchez (Astana), die op de Muur van Filottrano de bergpunten greep als eerbetoon aan zijn overleden vriend en ploegmaat Michele Scarponi.

De Marchi en Sanchez werden bij het opdraaien van de eerste van twee lastige finalehellingen uiteindelijk als laatste gegrepen door het uitgedunde peloton. De Via Costa del Borgo werd door Tim Wellens (Lotto-Fix All) en Zdenek Stybar (Quick-Step Floors) als plaats om te versnellen. Maar ook zij konden het niet bolwerken. Op anderhalve kilometer van de meet ging de Maglia Rosa immers op de pedalen staan.

Daarachter nam Tom Dumoulin zelf het initiatief. De Nederlandse kopman bood knap weerwerk in de lastige slotfase, maar ook Yates stond zeker niet stil. Het ging hard tegen onzacht, maar uiteindelijk trok de roze trui aan het langste eind. Yates tekende voor zijn tweede etappeoverwinning deze Giro en pakte inclusief de bonificaties zes seconden op de titelverdediger. Het verschil tussen de twee is nu 47 tellen.

Tom Dumoulin vergrootte op zijn beurt weer de voorsprong op de rest van het pak. Thibaut Pinot is nu op 1'04" zijn eerste achtervolger in het klassement. Het volgende klassementsduel zou zich morgen al kunnen aandienen op weg naar Imola, wanneer in de finale op weg naar het beroemde circuit nog geklommen moet worden. Waarschijnlijker is echter dat de Monte Zoncolan komende zaterdag het toneel wordt van de volgende grote krachtmeting.

 

Gerelateerd nieuws