Door: Tim Beck Fotografie: Cor Vos
Giro d'Italia
3

Giro d'Italia: Mohoric verslaat Denz in knotsgekke etappe

Matej Mohoric heeft de tiende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De renner van Bahrain-Merida versloeg Nico Denz in een spurt met twee. Grote verliezer van de dag: Esteban Chaves.

Over de tiende etappe zou een boek geschreven kunnen worden. Het peloton moest direct vanuit het vertrek bergop. En dat na een rustdag. Dat was er te veel aan voor Chaves, die het peloton moest laten rijden door pollenallergie. Ondanks dat hij voor de etappe nog op de rollers had opgewarmd. 

Ondertussen vormde zich een kopgroep met onder anderen Koen Bouwman en Tony Martin, maar doordat Chaves, de nummer twee in het algemeen klassement, moest lossen, gingen teams van de klassementsrenners op kop rijden. Twee groepen streden tegen elkaar. Aan de ene kant Groupama-FDJ, Team LottoNL-Jumbo, Team Sky en Team Sunweb en aan de andere kant Mitchelton-Scott en Quick Step-Floors (voor de eveneens geloste Viviani). 

Even leek het erop dat Chaves en Viviani zouden terugkeren in het peloton, maar net op dat moment zette Robert Gesink nog eens extra aan. De Varssevelder zorgde ervoor dat het peloton weer een halve minuut uitliep. Het was het laatste zetje voor de teleurgestelde Chaves. De Colombiaan zou uiteindelijk meer dan tien minuten aan zijn broek krijgen.

Yates pakt drie seconden

Doordat er geen kopgroep weg was door het hoge tempo, lagen er drie bonificatieseconden op te rapen voor de klassementsmannen. Thibaut Pinot had daar wel oren naar, maar de Fransman werd in de spurt met gemak overvleugeld door leider Simon Yates. In de uitloop van die sprint ging Marco Frapporti ervandoor. De renner van Androni-Sidermec pakte snel een voorsprong van meer dan twee minuten. In het peloton was het Bouwman die lang op kop reed in dienst van Enrico Battaglin. 

Op zo'n veertig kilometer van de meet begon het echter te regenen en dat was voor verschillende renners het signaal de achtervolging in te zetten op Frapporti. Davide Villella en Matej Mohoric vochten zich naar de kop van de koers. Op de laatste gecategoriseerde beklimming gingen zij op en over Frapporti. Het peloton reed desondanks niet ver achter het tweetal. Uit het peloton kwam ook Denz als een kamikaze terug in de natte afdaling. 

Dumoulin even achterop

Even was er ook nog paniek rondom Tom Dumoulin, want de Nederlander miste een bocht in de spekgladde afzink en kwam licht ten val. Mede door het werk van Sam Oomen wist de Limburger toch vrij gemakkelijk terug te komen. Restte de strijd om de dagzege. Mohoric zette zijn metgezellen constant onder druk in de afdalingen. Het werk van de Sloveen zorgde ervoor dat Villella moest lossen, maar Denz wist meerdere keren op het tandvlees terug te komen.

Villella viel dus weg aan de kop van de koers en ook het peloton kwam te laat. Denz en Mohoric zouden strijden om wie er met de zege aan de haal zou gaan. In de sprint in de straten van Gualdo Tadino was Mohoric nipt sterker dan de Duitser. Het betekende voor Mohoric zijn tweede ritzege in een grote ronde, vorig jaar was hij al eens de beste in de Ronde van Spanje.

 

Gerelateerd nieuws