Door: Tim de Vries
Giro d'Italia

Jos van Emden wint slottijdrit Giro d'Italia

De Nederlander wint in Milaan zijn eerste rit in een grote ronde.

Er werd natuurlijk niet alleen maar gestreden om de eindzege in de Giro d'Italia. Over het 29,3 kilometer lange parkoers tussen het circuit van Monza en de Dom van Milaan is Jos van Emden de snelste van alle coureurs. Girowinnaar Tom Dumoulin wordt tweede in de daguitslag, Manuel Quinziato is op de derde plaats de enige niet-Nederlander op het podium van de laatste etappe.

Van Emden heeft zijn zinnen gezet op deze tijdrit en dat blijkt al bij het verlaten van het startpodium. Als een bezetene draait hij een rondje op het racecircuit van Monza alvorens hij de weg richting Milaan inzet. Op een groot verzet blijft hij op het licht aflopende parkoers de pedalen geselen.

Aan de streep realiseert Van Emden een tijd van 33 minuten en acht seconden. Het razendsnelle gemiddelde van 53,058 kilometer per uur is goed voor de vijfde snelste tijdrit in de geschiedenis van de Ronde van Italië.

De enige die de coureur van LottoNL - Jumbo nog bedreigt is de latere eindwinnaar van de Giro d'Italia. Op het eerste tussenpunt bedraagt het verschil tussen de twee slechts een seconde. Dumoulin zal het een worst wezen gezien zijn historische zege, maar de man uit Maastricht komt aan de finish vijftien seconden tekort op de winnaar van de laatste rit, tot grote vreugde van Van Emden, die zijn eerste zege in een grote ronde pakt.