Door: Tim de Vries
Giro d'Italia

Tom Dumoulin in de zevende hemel: "Mooier wordt het niet meer"

Tom Dumoulin is dolgelukkig met zijn overwinning.

Milaan is de stad waar Tom Dumoulin de Giro d'Italia wint. In de afsluitende tijdrit weet hij zijn drie plaaggeesten in het algemeen klassement nog te passeren. Voor de beroemde Dom van Milaan mag Dumoulin als eerste Nederlander ooit de Trofeo Senza Fine in ontvangst nemen.

De triomfator is na afloop van de rit door het dolle heen. "Mooier dan dit wordt het niet meer. Ik heb er echt geen woorden voor", meldt Dumoulin in een eerste reactie voor de camera van NOS.

De renner van Team Sunweb ziet in Milaan zijn roze droom in vervulling gaan, maar dat ging niet vanzelf. "Ik had redelijk geslapen en voelde me goed, maar ik was de hele dag poepnerveus. Toch ben ik me wel altijd blijven focussen op wat ik moest doen." En met resultaat. Dumoulin achterhaalt al zijn concurrenten en wint uiteindelijk met 31 seconden voorsprong op Nairo Quintana.

Op de avond voor de tijdrit spreekt Dumoulin via WhatsApp nog met goede vriend en tijdritwinnaar Jos van Emden. "Ik stuurde hem dat het geweldig zou zijn als hij de rit zou winnen en ik het klassement, zodat we samen op het podium zouden staan. Dat droomscenario is uitgekomen", zegt de stralende rozetruidrager.

Morgen vliegt de Limburgse laureaat terug naar huis. "Ik ben blij als ik morgen in de tuin zit en kan ik echt even helemaal tot rust komen." Voor het echter zover is wacht er nog een feestje in Milaan. Tegen L1 zegt hij: "Ik ga vanavond heel erg veel bier zuipen met mijn ploeg, familie en vriendin..."

Foto: Cor Vos

Gerelateerd nieuws