Door: Tim de Vries
Giro d'Italia

Tom Dumoulin wint Giro d'Italia

Tom Dumoulin pakt genoeg tijd op al zijn concurrenten in de slottijdrit en krijgt de laatste Maglia Rosa omgehangen.

Tom Dumoulin is de winnaar van de honderdste Giro d’Italia. De Nederlandse hoop in bange dagen wordt tweede in de laatste etappe, een tijdrit van 29,3 kilometer van Monza naar Milaan. De achterstand op zijn naaste concurrenten Nairo Quintana, Vincenzo Nibali en Thibaut Pinot maakte Dumoulin ruimschoots goed. 

Dumoulin, gestart als de nummer vier in het klassement, moet 53 seconden goedmaken op Nairo Quintana. De achterstand van de Nederlander op Vincenzo Nibali is veerten seconden, en ook Pinot staat nog tien seconden voor de Limburger.

Dumoulin heeft bij de start op het circuit van Monza al direct het juiste ritme te pakken. Bij het eerste tussenpunt na 8,8 kilometer heeft hij de Fransman en de Italiaan al te pakken. De achterstand op Nairo Quintana is daar al bijna gehalveerd.

Wanneer menig Dumoulist al met trillende handen de champagne koud zet houdt Dumoulin zijn ritme vast. Gestaag bouwt hij zijn voorsprong op de andere favorieten uit. Als laatste moet ook Nairo Quintana eraan geloven. De Colombiaanse rozetruidrager doet wat hij kan, maar is uiteindelijk lang niet opgewassen tegen het geweld van de geboren tijdrijder Dumoulin. Nog voor het tweede tussenpunt staat de man uit Maastricht virtueel in het roze.

En Dumoulin geeft zijn eerste plek niet meer weg. Hij is vijftien seconden trager dan etappewinnaar Jos van Emden, maar daar zit Dumoulin niet mee in zijn maag. Hij is enkel bezig met het eindklassement. Zodra hij de bevestiging krijgt dat de naam 'Tom Dumoulin' in de Trofeo Senza Fine wordt gekrast barst de Nederlandse tijdritkampioen in juichen uit.

De uiteindelijke voorsprong in het klassement bedraagt 31 seconden op Nairo Quintana. Vincenzo Nibali zak naar de derde plek in het eindklassement op veertig tellen van de eerste Nederlandse winnaar van de Giro d'Italia.

Tom Dumoulin is na Jan Janssen en Joop Zoetemelk de derde Nederlander die een grote ronde op zijn naam weet te schrijven.

Foto: Cor Vos

Gerelateerd nieuws