HomeTour de FranceAlaphilippe met majesteuze Alpen-solo, Van Avermaet blijft geel

Alaphilippe met majesteuze Alpen-solo, Van Avermaet blijft geel

De eerste bergrit in de Tour de France kwam op naam te staan van Julian Alaphilippe. In Le Grand-Bornand was de Fransman van Quick-Step Floors solo de sterkste van een grote kopgroep. Greg van Avermaet rijdt ook morgen in de gele leiderstrui.

Op de eerste rustdag van de Tour werden wonden gelikt en werd de balans opgemaakt voor wat betreft de relatief vlakke eerste week. De kassei-etappe richting Roubaix had twee slachtoffers geëist: zowel Jens Keukeleire als Alexis Vuillermoz wisten al op de rustdag dat ze vandaag niet meer op de fiets zouden stappen.

De eerste bergrit van deze Tour zou volgen. Aan de oevers van het Meer van Annecy vertrokken de renners voor een 160 kilometer lange etappe over 4 cols: de Col de la Croix-Fry werd opgevolgd door de Montée du Plateau des Glières, waarna een lang tussenstuk richting de tweetrapsraket Col de Romme-Col de la Colombière zou volgen.

Grote groep

Op het vlakke stuk richting de eerste beklimming ging het peloton los. Meteen kwamen er veel aanvallen waarbij in eerste instantie vooral Thomas De Gendt actief was, waarna Julian Alaphilippe een hoofdrol ging vertolken. Samen met groene trui Peter Sagan ging hij op de Col de Bluffy (4de categorie) aan de boom schudden, waarna een kopgroep ontstond. Alaphilippe nam het bergpuntje mee, even later won Sagan in Thonon de tussensprint en zat zijn etappe er feitelijk op.

Gele truidrager Van Avermaet vol mee in het offensief.

Wie er ook bij was? Gele trui Greg van Avermaet. Net als twee jaar geleden ging hij in de gele leiderstrui gewoon mee met een grote groep aanvallers. Op de Croix-Fry kwam een tweetal voorop te liggen: Rudy Molard kreeg het gezelschap van Rein Taaramaë en versloeg hem in de bergsprint van de eerste flinke col in deze Tour. In de afdaling kwamen drie Belgen aansluiten: Van Avermaet, Philippe Gilbert en Serge Pauwels.

In het tweede clubje renners zaten Robert Gesink en Tom-Jelte Slagter verscholen. Gesink nam op de ultrasteile (6 kilometer aan 11% gemiddeld) Montée du Plateau des Glières het initiatief om het gat naar de eerste groep te dichten. Als eerste kwam Alaphilippe boven, gevolgd door supertalent David Gaudu van Groupama-FDJ.

Het peloton kwam boven op 7 minuten van de kopgroep, dus leken twee zaken al wat zekerder: een vroege vluchter zou gaan winnen en Van Avermaet zou het geel vrijwel zeker kunnen behouden. Sagan was inmiddels al lang en breed gelost; de drievoudig wereldkampioen werd samen met ploeggenoot en Oostenrijks kampioen Lukas Pöstlberger gegrepen in de vallei.

Bergen spektakel

Na een dikke 30 kilometer in die vallei kwamen de renners aan in Cluses. Daar begon met de Col de Romme een 9 kilometer lange beklimming aan 9 procent gemiddeld. Gesink pakte meteen de kop vooraan. Na een eerste aanval van Lilian Calmejane spatte de kopgroep helemaal uiteen. Taaramaë was de volgende die aanviel. De Est sloeg een gaatje op een tiental achtervolgers. 

In het peloton kwam de eerste versnelling van Warren Barguil. De Fransman werd onder controle op een haalbare afstand gehouden door Team Sky, voor hij even later werd ingelopen. Na wat getreuzel in de tweede groep gingen aan het einde van de Col de Romme twee Fransen achter de Estse koploper aan: Alaphilippe en Gaudu vormden een koppel. Even later liet de Fransman van Quick-Step Floors zijn jongere landgenoot achter en sloot aan bij Taaramaë. Hij verzekerde zich al snel van in ieder geval de bollentrui na afloop van deze eerste Alpen-rit.

Eerste van velen?

In de afdaling richting de laatste klim – de Col de la Colombière – liet Alaphilippe zijn ongekende techniek zien. Hij reed Taaramaë binnen de kortste keren op grote achterstand. Al aan de voet van de Colombière was het gat meer dan een halve minuut. De Fransman kon aan zijn zesde zegetocht van 2018 beginnen. Tot nu toe stonden onder meer twee etappes in de Ronde van het Baskenland, de Waalse Pijl en een rit in het Critérium du Dauphiné op zijn erelijst van dit jaar.

In het peloton moest na kopwerk van Michal Kwiatkowski de nummer twee van de vorige Tour lossen: Rigoberto Urán. Nadat de Pool het commando over gaf aan Wout Poels ging het tempo nog verder omhoog. Toen Dan Martin kort voor de top aanviel, moesten ook Rafal Majka, Bauke Mollema en Ilnur Zakarin lossen. Ondertussen ging Alaphilippe op weg naar zijn eerste ritwinst in de Tour de France en zorgde hij voor zege nummer 50 voor Quick-Step Floors in 2018.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

Lefevere heeft torenhoge verwachtingen van Evenepoel: ‘We mikken op het Tourpodium’

Remco Evenepoel staat voor misschien wel het belangrijkste jaar in zijn carrière tot dusver....

Overzicht: deze toppers rijden in 2024 de Giro, Tour en Vuelta

Giro De Ronde van Italië is volgend jaar niet zo zwaar in vergelijking met de...

Tourbaas Prudhomme verheugt zich op Evenepoel: ‘Hij kan de Tour op z’n kop zetten’

Gisteren werd het parkoers van he Grand Départ voor de Tour de France van...