HomeKlassiekersVoorbeschouwing: Gent-Wevelgem 2019

Voorbeschouwing: Gent-Wevelgem 2019

Waar het West-Vlaamse land zo’n honderd jaar geleden tijdens de Eerste Wereldoorlog het decor van verschrikkelijk oorlogsgeweld was, strijden dit weekend 175 renners om de prijzen in Gent-Wevelgem. Wieler Revue blikt vooruit.

Historie

Gent-Wevelgem begon in 1934 als jeugdkoers. Gaston Rebry won het jaar daarvoor zowel Parijs-Nice als Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen en om een eerbetoon te brengen aan die unieke prestatie, besloten twee cafébazen hun naam te verbinden aan een nieuwe koers door West-Vlaanderen. Bij de eerste editie strijden zo’n vijftig jeugdrenners om de prijzen. De 22-jarige Vlaming Gustave Van Belle kwam toen in Wevelgem als eerste over de meet.

De koers wordt met het jaar populairder en al in 1940 verheft Gent-Wevelgem zich tot amateurwedstrijd. Na de Tweede Wereldoorlog mogen ook profrenners zich inschrijven voor de wedstrijd en al in 1948 staan de Italiaanse vedettes Fausto Coppi en Gino Bartali aan de start. De organisatie besluit de race moeilijker te maken en ze voegt passages door het Heuvelland en de Vlaamse Ardennen toe. In 1954 komt voor het eerst een niet-Belg als nummer 1 over de finish. De Zwitser Rolf Graf is dan de gelukkige winnaar. 

Toch blijft Gent-Wevelgem lange tijd een koers voor de Belgen. Alleen Jacques Anquetil (1964) en Barry Hoban (1974) weten onze zuiderburen in de volgende twintig jaar een loer te draaien. Henk Lubberding is in 1980 de eerste Nederlander die zijn naam op de erelijst van Gent-Wevelgem mag bijschrijven. Ook Jan Raas, Leo van Vliet, Teun van Vliet en uiteindelijk Gerrit Solleveld komen in de jaren ‘80 als winnaar uit de bus. Solleveld is voorlopig de laatste Nederlandse winnaar van Gent-Wevelgem. 

 

Gent-Wevelgem krijgt in de negentiger jaren steeds meer aanzien als kleppers als Mario Cipollini, Djamolidin Abdoesjaparov en Frank Vandenbroucke de koers winnen. In 2003 verhuist de start van Gent-Wevelgem naar de Gentse voorstad Deinze. Vijf jaar later wordt het parkoers compleet omgegooid en rijden de renners niet meer langs de kust, maar keren bij Veurne terug het Westland in. Sinds 2010 wordt de wedstrijd op de zondag voor de Ronde van Vlaanderen gereden en het jaar daarop krijgt Gent-Wevelgem promotie: het wordt een WorldTour-wedstrijd. 

De editie van 2015 zal nog lang in ons geheugen gegrift staan. Ondanks een snoeiharde wind besloot de organisatie om de koers toch door te laten gaan. Het gemiddelde tempo in de koers kwam amper boven de 35 km/u uit. Geraint Thomas werd door een harde windstoot de berm in geslingerd. De enige die het rotweer in Vlaanderen succesvol trotseerde, was Luca Paolini. De Italiaan reed in de laatste kilometers naar Wevelgem weg van zijn medevluchters en runner-up Niki Terpstra moest toezien hoe Paolini zijn armen fier in de lucht gooide aan de meet. 

Ook de 2016-editie van Gent-Wevelgem is er een om te onthouden. Toen vond Antoine Demoitié na een fatale aanrijding met een motor de dood. Die gitzwarte editie werd uiteindelijk gewonnen door Peter Sagan. De Slowaak won vorig jaar nogmaals Gent-Wevelgem. In 2017 was het Olympisch kampioen Greg Van Avermaet die victorie kraaide in West-Vlaanderen. 

Parkoers

Het parkoers van de 81e editie is nagenoeg ongewijzigd gebleven ten opzichte van vorig jaar. De start is in Deinze, een middelgrote stad onder de rook van Gent. Vanuit daar koersen de renners richting de Noordzeekust. Via Nieuwpoort en Veurne gaat het parkoers vervolgens naar Frankrijk. In het Noord-Franse land staat een vijftal beklimmingen op het programma. Allereerst de Catsberg, even later het trio Kokereelberg-Vert Mont-Zwarte Berg. De Zwarte Berg moet even later nog van de andere kant bedwongen worden. 

Na 162 kilometer koers keren de coureurs weer terug in België. Daar krijgen de renners al snel de Baneberg voor de kiezen. Vervolgens moeten ze de Kemmelberg op – van de minder steile kasseienkant welteverstaan. Wanneer de coureurs even later de Monteberg succesvol bedwongen hebben, is het weer even gedaan met de klimmetjes.

 

In plaats daarvan doemen op een kleine zestig kilometer van de aankomst de Plugstreets op. Hier passeert het peloton een stukje WO1-historie. Adolf Hitler verbleef in 1915 een aantal maanden in het in de buurt gelegen dorpje Mesen. Hij schilderde er onder meer een gezicht op de plaatselijke kerk. Ook vonden nabij de Plugstreets (Ploegsteert) de beroemde Kerstbestanden plaats. Heel even was er een moment van vrede in de Eerste Wereldoorlog. De Duitsers wonnen zelfs een vriendschappelijk potje voetbal tegen de Engelsen. 

De Plugstreets zullen morgen echter weinig vrede brengen. De drie verraderlijke zandstroken kunnen namelijk voor flink wat schiftingen in het peloton zorgen. Niet lang na de Ploegstraten begint het terrein alweer wat te glooien en voor je het weet botsen de renners tegen de Baneberg op. Na een korte afdaling draait het peloton de steilste kant van de Kemmelberg op. Wie goede benen heeft, kan hier kiezen voor een lange solo naar de finish. De nadruk ligt op lang, want het is vanaf de top van de Kemmel nog 34 kilometer naar de aankomst in Wevelgem.

Via de historische stad Ieper en de beroemde Menenpoort komen de renners op de N8. Deze lange rechte weg brengt de renners in zo’n twintig kilometer naar finishplaats Wevelgem. Hoogstwaarschijnlijk staat er een verraderlijke zijwind op de weg naar Wevelgem. Dat kan weleens voor verrassende situaties zorgen in het slot van de race.

 

Favorieten

Het enige dat de koers in Flanders Fields morgen op z’n kop kan zetten, is de wind. Er waait een matige windkracht 5 uit noordoostelijke richting. Verder is het vrij zonnig weer, dus 2015-toestanden zullen we morgen niet meemaken.

De renners zijn dus aan zet om er een mooie wedstrijd van de maken. Elia Viviani zal alvast ambitie genoeg hebben om er een spektakel van te maken, want vorig jaar werd hij jammerlijk tweede achter Peter Sagan. De beelden van de boze Italiaan die na afloop zijn tranen de vrije loop liet, staan ons allemaal nog in het geheugen gegrift. Deceuninck-Quick Step kan echter op meer renners gokken. Ook Zdenek Stybar, Yves Lampaert en onze sprintkoning-in-opkomst Fabio Jakobsen hebben kans op winst. 

Titelverdediger Peter Sagan is er dus ook weer bij in Gent-Wevelgem. Vorige week in Milaan-San Remo ging het in de eindsprint echter mis. Hij kwam niet voorbij de rest van de kopgroep en moest het doen met een vierde plek. Gisteren in de E3 Prijs liet zijn materiaal hem in de steek. Op de Tiegemberg werkte zijn derailleur niet mee en moest hij de andere favorieten aan zich voorbij laten gaan. Als z’n schakelapparatuur meewerkt, moeten we Sagan dus zeker niet vergeten in het favorietenlijstje voor Gent-Wevelgem.

 

Andere rappe mannen: Arnaud Démare kan een koers als Gent-Wevelgem eigenlijk perfect aan. De snelle Fransman houdt wel van de Vlaamse keien, maar de Ronde van Vlaanderen is een brug te ver voor de FDJ-renner. Des te meer is hij een grote kanshebber op winst in Gent-Wevelgem. 

Bij UAE-Emirates reizen ze met twee kopmannen af naar Vlaanderen. Alexander Kristoff is geknipt voor het Vlaamse werk, terwijl Fernando Gaviria meer een sprinter pur sang is. Morgen is het Gaviria die voor winst mag gaan, volgende week zondag in de Hoogmis zijn de rollen omgedraaid.

Wat betreft de pure klassiekerspecialisten, is het kijken naar Mathieu van der Poel. De wereldkampioen veldrijden doet het uitstekend op de weg en een wedstrijd als deze past hem als gegoten. Ook Wout van Aert komt uit een crosswinter rollen, maar zijn klassiekervoorjaar gaat tot nu toe op rolletjes. Nog meer Belgen met winkansen? Jazeker: Greg Van Avermaet en Oliver Naesen deden het gisteren in Harelbeke al goed en zij zullen ongetwijfeld hoog eindigen in Wevelgem.

Vooraf konden we ook Dylan Groenewegen bij de topfavorieten schrijven. De Amsterdammer doet wegens ziekte echter niet mee aan Gent-Wevelgem. 

Favorieten volgens Wieler Revue:

***** Elia Viviani

**** Peter Sagan, Arnaud Démare

*** Fernando Gaviria, Mathieu van der Poel, Greg Van Avermaet

** Matteo Trentin, John Degenkolb, Alexander Kristoff, Fabio Jakobsen

* Oliver Naesen, Edvald Boasson-Hagen, Jens Debusschere, Mathieu van der Poel, Wout Van Aert, Niki Terpstra, Kenny Dehaes, Christophe Laporte, Zdenek Stybar, Magnus Cort-Nielsen, Sonny Colbrelli, Sebastian Langeveld
 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

‘Flanders Classics heeft interesse om Amstel Gold Race over te nemen’

De Amstel Gold Race wordt de afgelopen jaren geteisterd door enkele vervelende incidenten. Zo...

Italiaanse bondscoach: ‘Van der Poel, Van Aert en Pogaçar rijden als Eddy Merckx’

"Van der Poel, Van Aert en Pogacar rijden als Merckx', concludeerde Cassani bij La...

Armstrong: ‘Er is geen enkel excuus voor het gedrag van Van Vliet’

Het veelbesproken incident op circa negen kilometer van de finish werd in de podcast...