Door: Tim de Vries Fotografie: Cor Vos
Mountainbike

Depressie houdt Olympisch mountainbikekampioene aan de kant

Morgen start het mountainbikeseizoen echt. In het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch staat namelijk de eerste wereldbeker van het jaar op het programma. Onder meer Mathieu van der Poel en Anne Tauber verschijnen er aan de start.

Iemand die niet afreist naar Zuid-Afrika is regerend Olympisch kampioene Jenny Rissveds. Zij heeft namelijk aangegeven voorlopig met professioneel mountainbiken te stoppen. De Zweedse kampt met een depressie en wil de tijd nemen om mentaal te herstellen.

23-jarige Rissveds schrijft in een openhartig verhaal op social media dat ze al in 2016 met symptomen van depressie te maken kreeg. Desondanks kreeg ze het dat jaar voor elkaar om beloftenwereldkampioen en later zelfs Olympisch kampioen te worden. "Op de een of andere manier wist ik mezelf zo bij elkaar te rapen dat ik een jaar had met uitslagen waar ik nooit van had durven dromen."

 

No words for this one. Olympic champion. 📷 @joakimriss

Een bericht gedeeld door Jenny Rissveds (@jennyrissveds) op

Maar haar depressie werd erger, daar kon haar plek op de top van de Olympus niets aan veranderen. Het overlijden van familieleden en een geschil met de Zweedse nationale ploeg maakte dat ze in 2017 slechts een paar wedstrijden reed. "Afgelopen winter was mijn systeem zo vermoeid dat ik dagen niet uit bed kon komen. En dagen werden weken."

"In november 2017 realiseerde ik mij dat ik moest stoppen met mijzelf te forceren in training en het dagelijks leven. Sindsdien doe ik zo weinig mogelijk en leef ik echt met de dag. Mijn dagelijkse routine bestaat nu uit een dagelijkse wandeling. Zelfs op de slechtste dagen dwing ik mezelf om in elk geval even buiten de deur te komen", schrijft ze in haar relaas. 

In overleg met SCOTT-SRAM ploegbaas Thomas Frischknecht heeft haar contract bij de ploeg laten ontbinden. "Om onderdeel uit te maken van een ploeg moet je je steentje bij kunnen dragen, en daar ben ik momenteel simpelweg niet toe in staat", zegt de in Falun woonachtige Rissveds in het persbericht van de mountainbikeformatie. "Het was geen gemakkelijk besluit, maar ik ben ervan overtuigd dat dit het beste is voor ons allemaal."

"Ik denk dat het voor Jenny de beste manier is om haar leven weer op de rails te krijgen", zegt Frischknecht over het besluit van Rissveds. "Ik geloof dat ze op enig moment terug zal keren en ik hoop dat we haar daarbij kunnen helpen. Onze deur staat altijd open." 

Het geeft Rissveds de gelegenheid om de tijd te nemen voor haar herstel. "In de tussentijd zal ik voor het plezier blijven fietsen. Zonder druk."

Gerelateerd nieuws