HomeNieuws38 jaar en hij heeft 'm: Alejandro Valverde wint WK, Dumoulin vierde

38 jaar en hij heeft ‘m: Alejandro Valverde wint WK, Dumoulin vierde

In Innsbruck heeft Alejandro Valverde zijn toch al imposante carrière nog weer iets imposanter gemaakt. Na zes eerdere podiumplaatsen op wereldkampioenschappen op de weg was vandaag de titel eindelijk voor hem. Een sterke Tom Dumoulin werd vierde.

Bij het opdraaien van de Höttinger Höll, het monsterlijk steile toetje van het einde van de wegrit voor mannen, had Michael Valgren ongeveer een halve minuut voorsprong op het restant van het peloton.

Op de helleklim draaide de Franse selectie de duimschroeven aan, waardoor de Deen al snel gegrepen werd. Romain Bardet rondde samen met Alejandro Valverde en Michael Woods als eerste de top. Tom Dumoulin was echter niet ver weg. Hij wipte tijdens de steile helling over de uit de voorste groep geloste Gianni Moscon heen.

Tom Dumoulin was de beste Nederlander in de daguitslag.

In de afzink naar de binnenstad van Innsbruck dichtte de nummer twee van het jongste WK tijdrijden definitief het gat. Even leek hij nog eens aan te kunnen vallen, maar zover kwam het niet. De vier hielden elkaar in een ijzeren wurggreep, waardoor een sprint de strijd om de regenboogtrui moest beslissen. 

Valverde was daarin de grootste favoriet en dat wisten de anderen ook. De Spanjaard werd de kop opgedrongen. Maar ook van kop af aan liet Valverde zich niet nog eens de kaas van het brood eten. El Imbatido stond in zijn lange wielercarrière al zes keer eerder op het podium van het WK, maar nu was dan ook eindelijk de regenboogtrui voor hem. 

Valverde is na Joop Zoetemelk de oudste wereldkampioen wielrennen op de weg. De laatste Nederlandse mondiale kampioen op de wegwedstrijd voor de mannen was 38 jaar en 272 dagen ten tijde van zijn overwinning in Giavera del Montello. Valverde is 38 jaar en 158 dagen oud.

In het flashinterview liet Valverde zijn emoties de vrije loop

Op het podium kreeg de Spanjaard zijn gouden medaille uitgereikt door zijn voorganger. Voor Peter Sagan zat titelprolongatie er geen moment in, maar de wereldkampioen van Richmond, Doha en Bergen nam wel de moeite om zijn op opvolger te feliciteren.

De koning is dood. Leve de koning!

Achter de Spaanse triomfator – de eerste sinds Oscar Freire – reed Romain Bardet naar plek twee. Michael Woods sleepte de laatste medaille in de wacht, voor de leeggestreden Tom Dumoulin. "Ik wilde er een lange sprint van maken, maar Valverde ging nog vroeger. Ik kon helemaal niets meer, zat er helemaal doorheen. Het is jammer dat je net niet het podium haalt, maar er zat niets meer in. Ik heb niets fout gedaan", zei hij tegen de NOS.

Leon van Bon is nog altijd de laatste Nederlandse man die een medaille pakte in de wegwedstrijd voor elite heren. Hij werd in 1997 derde achter Laurent Brochard en Bo Hamburger.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...