20-jarige Sosa degradeert tegenstand op Passo Giau

Ivan Sosa, het 20-jarige Colombiaanse toptalent van Androni Giocattoli Sidermec, zette de koninginnenrit in de Adriatica Ionica naar zijn hand. Hij kwam solo boven op de Passo Giau.

Sosa

Na twee zeges van Quick-Step, namelijk de ploegentijdrit en de eerste rit in lijn met Elia Viviani, was het eindelijk tijd voor de andere ploegen om te gaan schitteren in de nieuwe Italiaanse wedstrijd.

Een vlucht halverwege de dag met Fabio Felline leek het tot ver in de finale te gaan dragen, maar kort voor de Passo Giau (meer dan 8 kilometer aan meer dan 9 procent gemiddeld) werd de Italiaan van Trek-Segafredo gegrepen.

In de Tour of the Alps was Sosa al eens klassementsleider.

Op de slotklim bleef een groep van 6 over, met daarbij Pieter Weening. Even later kwamen Ivan Sosa (Androni Giocattoli Sidermec) en thuisrijder Giulio Ciccone (Bardiani-CSF) samen op kop te liggen, na wat versnellingen over en weer. Op 2 kilometer van de meet - die op 2.228 meter boven zeeniveau was getrokken - versnelde de Colombiaan van Gianni Savio nogmaals. Het was te veel voor de Italiaan die voor de Reverberi's rijdt.

Sosa reed solo naar de streep en had alle tijd om zijn overwinning te vieren. Hij is ook de nieuwe leider in de Adriatica Ionica. 

In de Tour of the Alps stak Sosa al zijn neus aan het venster: in de eerste twee bergritten werd hij telkens derde, waarna hij na de tweede etappe de leiderstrui overnam. In de derde rit verloor hij het paarse leiderstricot echter aan Thibaut Pinot. Ook in de Tour of Bihor, een 2.2-race in Roemenië, toonde Sosa zich met rit- en eindwinst.