Alto de Aia scherprechter in Ronde van het Baskenland

Alto de Aia scherprechter in Ronde van het Baskenland

De Ronde van het Baskenland - die dit jaar doorgang heeft tussen 6 en 11 april - doet dit jaar twee keer de Alto de Aia aan. Diario Vasco, een Baskische krant die de Ronde van het Baskenland organiseert, liet dat weten op haar website. De Vuelta al Pais Vasco, zoals deze in het Spaans heet, begint in Bilbao en eindigt met een tijdrit die aankomt bovenop de Alto de Aia.

De eerste etappe is licht heuvelachtig en heeft zowel start als finish in Bilbao. Vanuit Bilbao wordt op de tweede dag koers gezet richting de Baskische hoofdstad Vitoria-Gasteiz, waarschijnlijk traditiegetrouw een groepssprint opleverend. De derde rit voert van Vitoria-Gasteiz naar Zummáraga, met de Alto de la Antigua (800 meter aan gemiddeld 16%) op drie kilometer van de streep.

De vierde etappe kent een aankomst die de laatste jaren niet weg te denken is uit de Ronde van het Baskenland. In Eibar is de finishlijn getrokken op de Alto de Arrate. Als de derde etappe niet al voor verschillen in het klassement zorgde, dan doet de vierde het zeker. Op de voorlaatste dag trekken de renners richting Aia, waar de finish ligt op de Alto de Aia. In 2010 werd deze klim al opgenomen in het parcours, de ruim een kilometer klimmende weg naar Aia stijgt op sommige plekken 25%. De plaatselijke ronde die het slot vormt van de vijfde etappe is tevens het parcours van de afsluitende tijdrit. Vorig jaar won Alberto Contador de Ronde van het Baskenland. Het is nog niet bekend of hij zijn zege verdedigt.

Rittenschema Ronde van het Baskenland:

06/04 - Etappe 1: Bilbao - Bilbao, 167 kilometer;

07/04 - Etappe 2: Bilbao - Vitoria-Gasteiz, 175 kilometer;

08/04 - Etappe 3: Vitoria-Gasteiz - Zummáraga, 170 kilometer;

09/04 - Etappe 4: Zummáraga - Eibar (Alto de Arrate), 162 kilometer;

10/04 - Etappe 5: Eibar - Aia, 155 kilometer;

11/04 - Etappe 6: Individuele tijdrit Aia, 18,3 kilometer.