Door: Tim de Vries Fotografie: Mitchelton-Scott
Nieuws

Australische wegtitels voor Edmondson en Malseed

In en om Buninyong werd gestreden om de Australische kampioenstruien. Alex Edmondson en Shannon Malseed schreven de wegrit op hun naam en mogen zich een jaar lang nationaal kampioen noemen.

Edmondson (Mitchelton-Scott) wist de wegrit voor mannen na een knappe solo op zijn naam te schrijven. De drievoudig wereldkampioen op de baan reed in de finale van de koers weg met zijn trainingsmaatje Chris Harper. De twee bleven goed samenwerken, waardoor het peloton net niet terug kon komen.

In de slotkilometer wist de 24-jarige Edmondson zijn vluchtmakker af te schudden. Net voor het aanstormende peloton reed de man van Mitchelton-Scott als eerste over de meet. Jay McCarthy greep namens Bora-Hansgrohe het zilver en Harper bleef nog net Caleb Ewan en Nathan Haas voor in de strijd om brons.

In de vrouwenkoers leek Katrin Garfoot op weg naar een nieuwe dubbel. De in Duitsland geboren Garfoot had zichzelf na de individuele tijdrit al een verse kampioenstrui mogen aanmeten, en met een aanval op goed vier kilometer van de finish leek ze ook de wegrit naar haar hand te zetten.

Dat was echter buiten de groep met achtervolgers gerekend. In de laatste tientallen meters werd Garfoot achterhaald en het was uiteindelijk Team Tibco-SVB-renster Shannon Malseed die naar de kampioenstrui sprintte voor Lauren Kitchen (FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope) en Grace Brown (Holden Team Gusto).

Gerelateerd nieuws