Bauke Mollema draait snelle mannen een loer in GP Beghelli

In de straten van Monteveglio is Bauke Mollema erin geslaagd zijn tweede zege van het seizoen te pakken. De Nederlander won de GP Beghelli na een goed getimede aanval in de slotkilometers.

Bauke Mollema
  • Bauke Mollema Bauke Mollema

In de Italiaanse najaarskoers vormde de Zappolino (anderhalve kilometer à zeven procent gemiddeld) de scherprechter. Op de voorlaatste beklimming stak Steven Kruijswijk de lont in het kruitvat door eens op de pedalen te gaan staan. Naast de latere winnaar kreeg de Nederlander van LottoNL-Jumbo ook Toms Skujins, Matteo Montaguti, Matteo Trentin, Egan Bernal, Francesco Gavazzi en Davide Ballerini met zich mee.

Aan de voet van de laatste beklimming werd deze ontsnapping echter weer teniet gedaan. Mollema zou zijn winnende versnelling plaatsen op iets meer dan twee kilometer van de meet. Hij maakte optimaal gebruik van het getreuzel in het peloton door weg te rijden. Het peloton zou de Groninger pas na de finishlijn weer voorbij rijden. 

Voor Mollema was het de tweede keer dit jaar dat hij de spumante op het hoogste treetje van het podium mocht ontkurken. In maart won hij een etappe in de Internationale Wielerweek van Coppi en Bartali. In de daartussen liggende maanden was de tweede plaats steeds het hoogst haalbare. 

Mollema is de tweede Nederlander die gloreert in de Italiaanse herfstkoers. In 1999 won Michael Boogerd de wedstrijd.

Balsamo verslaat Wiebes in vrouwenwedstrijd

Eerder op de dag waren de zegebloemen in de vrouwenkoers voor Elisa Balsamo. In tegenstelling tot de mannenwedstrijd waren de sprinters in deze race wel aan zet. De jonge Italiaanse van Valcar-PBM haalde het voor landgenote en Europees kampioene Marta Bastianelli van Alé Cipollini.

Lorena Wiebes (Parkhotel Valkenburg) besloot een fabelachtig eerste seizoen bij de elite-rensters met een derde plaats. De Nederlandse groeibriljant reeg geduderende het hele seizoen de ereplaatsen aaneen. In Rabobank 7-Dorpenomloop Aalburg, de Salverda Omloop van de IJsseldelta, de GP Sofie Goos en de tweede rit in de BeNe Ladies Tour was ze zelfs de allerbeste, waardoor ze haar eerste profjaar afsluit met vier zeges.

De 20-jarige Balsamo boekte net als Mollema haar tweede seizoenszege.