Chantal Blaak prolongeert nationale titel in Hoogerheide

Chantal Blaak heeft voor de tweede maal op rij het NK wielrennen naar haar hand gezet. In het Brabantse Hoogerheide reed de huidige wereldkampioene in de slotronde weg, om haar voorsprong niet meer weg te geven.

Blaak

Marianne Vos was de eerste die iets probeerde in de finale. Op 44 kilometer van de finish demarreerde zij samen met Esther van Veen. Samen bouwden ze een voorsprong op van een dikke minuut. Sunweb en Boels-Dolmans zetten echter de achtervolging in en op twintig kilometer van de aankomst waren ze alweer bijgehaald. 

Een compacte groep begon vervolgens aan de slotronde. Het merendeel van de favorieten was aanwezig in de kopgroep, maar dat weerhield Chantal Blaak niet van een demarrage. De achtervolging van clubrenster Evy Kuijpers liep uit op een chasse patate, waardoor Blaak haar voorsprong gestaag zag groeien. 

Op de kasseien van de Bossestraat en de Rijzendeweg bleef het in de achtervolgende groep bij elkaar. Blaak ging zo onbedreigd de laatste kilometers in. Op de finishstraat kon ze haar juichen beginnen. Dertig seconden later sprintten Amy Pieters en Marianne Vos om de tweede plek; die ging uitendelijk naar Pieters. 

De dames aan de start in Nispen